Faiz ve döviz kuru riski işletmelerin öncelikli sorunu

Okuyucularımızın mesajı şöyle: “Bankaların %27 faiz ile Türk Lirası, %6 faiz ile dolar kredisi kullandırdığı bir ekonomi ortamında ülkede ticaret ve iş yapmak, işveren veya müteşebbis için...

Okuyucularımızın mesajı şöyle: “Bankaların %27 faiz ile Türk Lirası, %6 faiz ile dolar kredisi kullandırdığı bir ekonomi ortamında ülkede ticaret ve iş yapmak, işveren veya müteşebbis için artık külfet, sorun oldu. Enflasyonist ortam sorunun boyutunu büyütüyor. Ekonomiyi canlandırma arayışında şirketlere verilen krediler üretimde değil, borç döndürmede kullanıldı. Şimdi şirketler yüksek faizli ağır borç yüklerini nasıl hafifleteceklerinin derdinde. Bu tabloda önümüzdeki kısa dönemde yatırım ve üretim artışını beklemek iyimserlik olur.”

Piyasanın durumunu yansıtan okuyucu mesajı çok önemli:

“Yeni sistemde; yeniden yapılandırılacak ekonomi yönetiminin önceliği seçim öncesi olağan dışı şartlarda işletmelerin sırtına binen yükün nasıl hafifletileceğidir. Bu yük hafifletilmedikçe işletmelerin yeni yatırımlara ve üretim artışına yönelmeleri imkansızdır. Özellikle Anadolu’daki işletmelerin her ne kadar kur riski sorunu büyük değilse de, bu işletmeler ve KOBİ’ler ek krediler kullanarak borç yüklerini büyüttüler. Faiz ve kur riski üstlenen işletmelerin sorumluluğu kadar banka sistemi de yük altında.

İşte bu nedenle yeni sistemde ekonomi politikalarının önceliği seçim öncesi dönemin normal olmayan şartlarını düzeltmek olacaktır."

Yeniden yapılandırılacak ekonomi yönetiminin önceliği, ibarelerini geçtim, ahmaklık olmuyor mu? Bu dönemle birlikte enflasyonist ortama girişte aşikar. Param varsa neden çalışayım ki, sermayeyi piyasadaki ahlaksız, kusurlu bir kesime kaptırmak için mi?

Çekte hapis cezası da yok. Neye, kime güvenerek ticaret veya yatırım yapabilirim?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 285 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar