Dövizde fiyatı iç talep yükseltiyor

Son haftalarda dolar fiyatındaki bekleneni aşan yükselişin, yabancıların olağan döviz girişlerinin yavaşlamasından ve de yabancıların ülkeden döviz çıkarmaya başlamasından...

Son haftalarda dolar fiyatındaki bekleneni aşan yükselişin, yabancıların olağan döviz girişlerinin yavaşlamasından ve de yabancıların ülkeden döviz çıkarmaya başlamasından kaynaklandığına inanıyoruz. Açık anlatımla döviz arzındaki tıkanmanın sonucu olduğuna inanıyoruz.
İktisatçı Mustafa Sönmez ise olan biteni farklı değerlendiriyor.

Döviz arzındaki daralmadan, yabancıların piyasadan çekilmelerinden öte, içeride döviz talebinin artmasının doların fiyatında beklenenin üzerinde yükselişe yol açtığına işaret ediyor.

Mustafa Sönmez, döviz arzında önemli azalmalar olmadığını şöyle anlatıyor:

Merkez Bankası haftalık olarak yurtdışı yerleşiklerin, aktörlerin borsadaki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetlerine yaptıkları yatırımları takip ediyor. Bunlardaki değişimleri, piyasa ve kur hareketlerinden arındırarak “net haftalık değişim” olarak yayımlıyor. TCMB aylık olarak da ödemeler dengesi cetvelinde yabancıların hem kısa vadeli hem orta ve uzun vadeli borç giriş-çıkışına, doğrudan yatırımlarına, kısaca yabancı kaynak trafiğine yer veriyor. Bu toplamda döviz fiyatını en çok etkileyen, aylık portföy yatırımları trafiğidir.

Haftalık olarak yayımlanan yabancıların hisse senedi ve devlet kağıtlarına yaptıkları yatırımlar, girişler-çıkışlar, 2018 başından bu yana hissedilir bir çıkışı göstermiyor. Bazı haftalar çıkış var, ama girişler ağırlıkta ve 2018’in ilk dört ayında çıkış değil, net 1 milyar 73 milyon dolar girişi yaşandığı görülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 137 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 286 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar