Büyümenin “Öbür Yüzü”

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, “Sadece yüzde 11.1 büyüme rakamına bakılırsa ekonominin uçuşa geçtiği...

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, “Sadece yüzde 11.1 büyüme rakamına bakılırsa ekonominin uçuşa geçtiği zannedilebilir. Bu aldatıcı bir olgu olabilir. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler, büyüme temposunda yavaşlama eğilimini sergiliyor” diyor.

Prof. Dr .Erinç Yeldan ise “Mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında, ekonomideki yavaşlamanın açıklıkla görüldüğünü belirterek, son üçüncü çeyrekte imalat sanayideki yüzde 1.3 küçülmeye karşı inşaattaki yüzde 5.4 büyümeye dikkat çekiyor.

TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu)’nun 11 Aralık 2017’de yayınlanan “Dönemsel GSYH Haber Bülteni”nden, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde “GSYH Zincirlenmiş Hacım Endeksi‘ne göre yıllık büyümenin yüzde 11.1” olduğunu açıkladı. Rekor büyümeye sevindik.

TÜİK’in haber bülteni, GSYH (Milli gelir) büyümesinin “manşet”ini veriyor. Bu “manşet”in arkasındaki “gerçekler” ise gene TÜİK tarafından çok detaylı olarak yayınlanıyor.

Merak edenler internette TÜİK sayfasına girerlerse “İstatistiksel tablolar” bölümünde, milli gelirin oluşumu ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar.

TÜİK’in yayınladığı “Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış zincirleme hacim endekslerindeki değişim oranları”, milli gelirde yüzde 11.1 “manşet” büyümenin ardındaki gerçekleri sergiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 285 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar