Birikimler dolara bağlanıyor

Mevduat faizinin, ana paranın enflasyon karşısında erimesini karşılayamaması ve de halkımızın diğer yatırım araçları konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması sonucu, halkın finansal varlıklarının...

Mevduat faizinin, ana paranın enflasyon karşısında erimesini karşılayamaması ve de halkımızın diğer yatırım araçları konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması sonucu, halkın finansal varlıklarının giderek daha büyük kısmı dolara (dövize) bağlanmaya başladı.

Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam finansal varlıkları (birikimleri) 2017 yılı sonunda 2 trilyon 170 milyar liraya ulaştı. Birikimlerde bir yıl önceye göre % 17 dolayında artış var.

Ne var ki, gerçek kişilerin, halkın büyük bölümü finansal sistem dışında birikim yapmaya başladı. Birikimlerini altına, dolara, euroya bağlayanlar giderek artıyor.

Finansal sistem içindeki yatırım araçları konusunda halk yeterli bilgi sahibi değil. Bankaların mevduat hesaplarına ödedikleri faiz, birikimlerde enflasyonun neden olduğu erimeyi karşılayamıyor. Bu nedenle, halk altına ve dövize yöneliyor. Banka sisteminde kalmak isteyenler ise döviz mevduat hesabı açtırıyor.

Halkın, borsa, tahvil, yatırım fonu gibi alternatif yatırım alanları konusunda bilgi sahibi olmamaları, bankalara güven duymaları nedeniyle, her şeye rağmen bankalardaki mevduat artıyor.

Yerleşiklerin birikimlerinin %71.5’u bankalarda Türk parası ve döviz mevduat hesaplarında.
2017 yılında yurt içi yerleşiklerin mevduat hesaplarındaki toplam birikimleri 1.5 trilyon TL’ye ulaştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 285 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar