Ört ki ölem…

Yaratıcı kişiliği, geniş espri gücü ve renkli kalemiyle rahmetli Prof. Dr. Erdoğan Alkin’in "orijinal yazıları”, 3 Nisan 1985 günü Milliyet'teki sütununda, "alıştığımız iyimserliği" ile...

Yaratıcı kişiliği, geniş espri gücü ve renkli kalemiyle rahmetli Prof. Dr. Erdoğan Alkin’in "orijinal yazıları”, 3 Nisan 1985 günü Milliyet'teki sütununda, "alıştığımız iyimserliği" ile ters düşen gerçekleri sıralamıştı. Sıraladığı gerçekler hepimizin bildiği şeyler... Fakat bu kadar güzel şekilde ve bu kadar özet olarak sıralanınca Anadolu deyimi ile söylenecek tek şey kalıyor: "...Ört ki ölem."

Ne diyor Prof. Dr. Erdoğan Alkin:

1. Faizleri tepeden inme kararla düşüremezsiniz.
2. Kur ayarlamalarını durduramazsınız.
3. Türk Parasını Koruma mevzuatındaki yumuşamayı tersine çeviremezsiniz.
4. İthalatı yeniden katı biçimde yasaklayamazsınız.
5. Üretime öncelik vererek, enflasyonu yavaşlatamazsınız.
6. Enflasyonu hemen durduramazsınız.
7. Kısa sürede gelir dağılımını düzeltemezsiniz.
8. İşsizliği azaltamazsınız.
9. Dış ticaret açığını kapatamazsınız.
10 .Borçlanmaktan vazgeçemezsiniz.
11. IMF ile bozuşamazsınız.
12. Halkın ekonomi mantığını aykırı hiçbir şey yapamazsınız.

Prof. Dr. Erdoğan Alkin'in 1985 yılında 33 yıl önce yazdığı bu "12 emiri" kabul edecek isek, "hastadan ümit kalmamış demektir..."

Yukarıda sıralanan "12 emir"in tamamı, kendi mantık silsilesinde doğrudur. Bu bir pakettir. Bu paketi bölmenin, yarısını kabul edip, yarısını inkar etmenin imkanı yoktur. Basit anlatımıyla eğer "siz elma ağacını diktiniz ise bu ağaç mutlaka elma verecektir". Sakın ola ki 'Bu ağaç acep armut verir mi' diye beklemeyiniz. Elma ağacı dikenin, alternatifi yoktur. Meyvesi elmadır. Elmanın alternatifinin armut olabilmesi için elma ağacını söküp, yerine armut ağacı dikmek gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 133 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 283 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar