Oy verecekler adayları tanımıyor

Her partinin yönetimi, daha da doğrusu her partinin başkanı, milletvekili seçiminde aday gösterilecekleri belirledi. Adaylar gene parti yönetiminin, daha doğrusu parti başkanının tercihine göre aday listelerine sıralanacaklar....

Her partinin yönetimi, daha da doğrusu her partinin başkanı, milletvekili seçiminde aday gösterilecekleri belirledi. Adaylar gene parti yönetiminin, daha doğrusu parti başkanının tercihine göre aday listelerine sıralanacaklar. Hangilerinin seçilebilir listeden ve seçilebilir sıradan listede yer alacağına gene parti yönetimi, daha doğrusu parti başkanı karar verecek.
Seçim, milletvekili seçiminin ötesinde parti vekili seçimine dönüştü. Sandığa giderek oy verecek olanlar bildikleri, tanıdıklara isimlere değil, partiye oy verecek.

Demokratik parlamenter sisteme geçtiğimizde, dar bölge-geniş bölge partililer aday adaylarını belirler, milletvekili adayları bu aday adaylarından biri olurdu. Milletvekilinin özelliği, seçildiği bölgenin özelliklerini, halkını, ekonomik yapısını bilmesidir. Seçildiği bölgeye tamamen yabancı milletvekillerinin bırakınız bölgenin sorunlarını, ülkenin sorunlarını öğrenerek gerçek anlamda “milletvekili” olabilme şansları çok zayıftır.

Kaldı ki birçok ülkede milletvekilinin her haftanın en az 2-3 gününü seçim bölgesinde geçirme zorunluluğuna karşı, bizde grup toplantıları nedeniyle parti vekilleri partiden ayrılamamaktadır.
Parti vekili, parti yönetimine ve özellikle seçimini sağlayan parti başkanına bağlı olduğu için gerçek anlamda milletvekilliği görev ve sorumluluğunu yerine getirememektedir.

Bu gelişmeler demokratik sistemde iyiye değil, giderek kötüye yol açıyor. Bu seçimde tek lider-tek seçici sorunu çok daha açık olarak öne çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 285 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar