AB Gümrük Birliği ile ilişkiyi kesmeden Avrasya Gümrük Birliği’ne katılmak mümkün mü?

İzmir Fuarı'nın açılışı vesilesiyle, “Ticari ve Ekonomik İşbirliğinde Yeni Dönem” başlığıyla düzenlenen Türkiye - Rusya İş Forumu’nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin...

İzmir Fuarı'nın açılışı vesilesiyle, “Ticari ve Ekonomik İşbirliğinde Yeni Dönem” başlığıyla düzenlenen Türkiye - Rusya İş Forumu’nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin gündemi gümrük birliği anlaşmaları oldu.

Zeybekci, İzmir’de AB ile güncelleme görüşmeleri süren Gümrük Birliği’ne ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘güncellemeyeceğiz’ açıklaması yapmaya yetkisi olmadığını vurgularken, Türkiye’nin AB ile olan birlikten ayrılmadan Avrasya Gümrük Birliği’ne dahil olmayı hedeflediklerini, ilk temasları ise bu sene içinde başlatabileceklerini düşündüğünü söyledi.

Türkiye acaba AB ile ilişkisini kesmeden Avrasya Gümrük Birliği’ne katılabilir mi? Avrasya Gümrük Birliği nedir? AB Gümrük Birliğ'inin alternatifi olabilir mi?

Avrasya Gümrük Birliği’nin ne olduğunu Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Rıdvan Karluk şöyle anlatıyor; Şanghay İşbirliği Kuruluşu (SCO) adını Kuruluş’un ilk toplandığı yer olan Çin’in Şanghay kentinden almıştır.

Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında başlattıkları girişime Şanghay Beşlisi denmiştir.

Oluşumunda Çin Halk Cumhuriyeti önemli rol oynamıştır. Sınır güvenliği, Batı ve Orta Asya bölgelerinin gelişimi, büyüyen enerji ihtiyacı ve Soğuk Savaş sonrası stratejik ortam, kuruluşun oluşmasındaki önemli faktörlerdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 285 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar