A’dan Z’ye balık

Küçük büyük herkesin tüketmesi gereken balığın sağlıklı beslenmede önemli bir yeri var. Özellikle içerdiği EPA ve DHA adlı yağ asitleri, ülkemizde oldukça sık görülen kalp-damar...

Küçük büyük herkesin tüketmesi gereken balığın sağlıklı beslenmede önemli bir yeri var. Özellikle içerdiği EPA ve DHA adlı yağ asitleri, ülkemizde oldukça sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli etkilere sahiptir.

Balıktan fayda sağlanabilmesi için haftada en az iki kez (300g.) balık tüketilmesi önerilir. Ancak ülkemizde balık tüketimi önerilen miktarların oldukça altındadır. Türkiye’de kişi başına balık tüketimi yılda 8 kg, dünyada ortalama 16 kg, Avrupa Birliği’nde 22 kg’dir. Bu nedenle tüketiminin artırılması teşvik edilmelidir.

Protein içeriği bakımından oldukça zengin olan balık, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da zengindir. Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu anne karnından başlayan ilk 0-3 yaş dönemi için balığın ayrı bir önemi vardır. Biyolojik değeri yüksek protein ve esansiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleriyle beyin gelişimine olumlu katkı sağlar. Bu nedenle özellikle gebelikten itibaren anne adaylarının balık tüketmesi çok önemlidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yılbası sofralarına dikkat! 31 Aralık 2017 | 150 Okunma Mucizevi bir çay Kombu 24 Aralık 2017 | 922 Okunma Aralıklı Oruç Diyeti nedir? 17 Aralık 2017 | 447 Okunma Zerdeçal yağının 9 faydası 10 Aralık 2017 | 1.073 Okunma Yeni yıla formda girmenin 9 yolu 03 Aralık 2017 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar