Tesettür dünyaya yayılıyor mu?

“Dünyanın akışını değiştireceğiz. Mini etek dünyaya nasıl yayıldı? Aynı şekilde, tesettürü bütün dünyaya yayacağız.” Tekbir Giyim’in kurucusu ve sahibi Mustafa Karaduman...

“Dünyanın akışını değiştireceğiz. Mini etek dünyaya nasıl yayıldı? Aynı şekilde, tesettürü bütün dünyaya yayacağız.”

Tekbir Giyim’in kurucusu ve sahibi Mustafa Karaduman, 1994 yılında bu sözleri bir antropoloğa (Yael Navaro-Yaşın) telaffuz ederken ne kadar öngörülü olduğunu bu yıl New York Moda Haftası’nda (NYMH) ortaya çıkan tabloya baktığında düşünmüş müdür dersiniz?!

Endonezyalı Müslüman modacı Anniesa Hasibuan’ın tamamı tesettür kreasyonlarından oluşan İlkbahar/Yaz 2017 koleksiyonu, dünyanın her tarafından New York’a gelmiş modacı ve konuklarla dolup taşan bir salonda düzenlenen defilede tanıtıldı.

Bu, bir ilk. Daha önce NYMH’de sadece tesettür giysi tasarımlarından oluşan böyle bir defile gerçekleştirilmedi.

Modanın kalbi tüm dünyada artık tesettürden yana da güm güm atıyor yani. NYMH’de yer bulmuş olmak gerçekten de İslâmi giyim tarzının küresel ölçekte meşrulaşması yolunda çok önemli bir aşamanın daha kaydedildiğinin işareti sayılabilir.

Bununla birlikte hep vurgulayageldiğimiz bir noktayı bu son gelişme vesilesiyle de hatırlamadan ve hatırlatmadan geçmeyelim!..

Tekbir Giyim, belki sadece Türkiye’de değil dünyada da bu işe ilk girişen müesseselerden biri ve başlangıcı 1978’e kadar geriye gitmekte. Fakat o ilk zamanlardan bugüne kadar da gerek İslâmcı camianın kendi içinden pek çok ismin, gerekse onun dışından gözlemcilerin sert ve keskin eleştirilerinin de muhatabı o. Tabii bu sadece onunla sınırlı da olmayıp benzeri tüm tesettür giyim firmalarını, daha genelde İslâmi moda endüstrisini kapsayan bir eleştirellik, hatta reddiye.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.891 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.534 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.671 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 154 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.554 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar