Korku militerleştirdi

“Korkan insan korkutur. Korkutulan insan, korkutanın da korktuğunu kendi korkusundan ötürü fark edemez.” Psikiyatr Dr. Engin Geçtan (1932-2018) Tayyip Erdoğan’ın yakın zaman önce sarf edip şimdi 180 derece karşıt...

“Korkan insan korkutur. Korkutulan insan, korkutanın da korktuğunu kendi korkusundan ötürü fark edemez.” Psikiyatr Dr. Engin Geçtan (1932-2018) Tayyip Erdoğan’ın yakın zaman önce sarf edip şimdi 180 derece karşıt bir söylem ve pratikle önümüze çıktığı o kadar çok sözü var ki... Diyeceksiniz ki siyaset zaten bu değil mi; Demirel’in ruhu şâd olsun: Dün dündür, bugün de bugün!..
Fakat böyle olduğu için dünkü siyasi, ideolojik, manevi, ahlaki ve vicdani duruştan nasıl hayret verici ölçüde tornistan edilip onu değilleyen bir noktaya gelindiyse yarın da bu noktadan vazgeçilmeyeceği garantisinin olmadığını biliyoruz.
O yüzden dünün “anti-faşist” ve milliyetçi söyleme reddiyeci Erdoğan’ı nasıl gelip geçici olduysa bugünün Türkçü milliyetçiliği kimseye bırakmayan militarist mi militarist kamuflajlı Erdoğan’ı da gelip geçici olacaktır, şüpheniz olmasın!..
O dehşetengiz karizmadan geriye ne dindarlık, ne İslamlık, ne muhafazakârlık, ne milliyetçilik, ne de vatan, millet, devlet, bayrak retoriği, ama saf ve katışıksız bir arzu olarak “iktidar”, iktidara tutku ve aşk kalacak geriye.
Elbette bir de korku. Yaşadığımız, maruz kaldığımız irili-ufaklı, büyüklüküçüklü, kendi coğrafyamızda, komşu coğrafyada yaşanan, ürpererek ve kaygıyla tanık olduğumuz bütün çatışmaların altında yatan, onları emziren bir korku.
İktidar ve korku, daha doğrusu iktidardan düşme korkusu, dün ideolojik olarak kara dediğini bugün aklamaya, püripak saymaya götürebiliyor insanı.
Şimdi bakın mesela, bugün 2019 “obsesyonu” ile can ciğer kuzu sarması olunan Devlet Bahçeli için 2010 yılında başbakanken ne diyormuş Tayyip Erdoğan:
“Evet, Sayın Bahçeli, biz faşizmi sizin kadar iyi bilmeyiz! Çünkü siz, hem teorisyenisiniz, he...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.889 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.532 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.671 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 153 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.553 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar