Gamze Özçelik tesettüre girdi mi?

Girmedi. Güzel oyuncunun Miraç Kandili dolayısıyla sosyal medyada paylaştığı “hicâb” görüntüsü, tesettürün hedeflediği mahremiyete değil, tam zıt istikamette aleniyete...

Girmedi.
Güzel oyuncunun Miraç Kandili dolayısıyla sosyal medyada paylaştığı “hicâb” görüntüsü, tesettürün hedeflediği mahremiyete değil, tam zıt istikamette aleniyete (açıklık) ve teşhire karşılık gelmekte.

***

Elbette Gamze Özçelik’in böyle bir paylaşımda bulunması, bu paylaşımın şekli, içeriği, niteliği kimseyi ilgilendirmez, bu onun bileceği iş.
Ancak mesele, bu görüntüden hareketle Gamze’nin tesettür üzere bir hayat tercihinde bulunduğunun ileri sürülmesi (ya da sürülüp sürülemeyeceği) olduğunda söylenecek bir çift söz var.

***

Tesettürden murat, örtünerek gözlerden, dolayısıyla günahlardan sakınmaktır (“takva”); örtünerek göze gelmek değil.
Amaç cazibeyi, daha doğru, dosdoğru deyişle cinsel çekimi etkisiz hale getirmek.
Ve tesettürlü kadın açısından da, erkek açısından da (evet, tesettür erkek için de söz konusu!) kendisini cazibesiyle, etkileyiciliğiyle, çekiciliğiyle dışa vurmaktan sakınma tercihi, “nefsi terbiye etme” yolunda da bir merhaledir.

***

Denilebilir ki “Allah güzeldir, güzeli sever”.
İyi ama bu hadiste vurgunun ten ve beden güzelliğinde ve de onların çarpıcı şekilde sergilenmesinde olduğunu ileri sürebilir misiniz? Kastedilen esasen ruh, huy, gönül güzelliği değil midir?
Elbette tesettürlü kadın, ruhuyla da, yüzüyle de, vücuduyla da güzel olabilir, olur ve (istese de istemese de) görünür.
Ama o, güzelliğiyle göz doldurmak için örtünmez. Tesettürü bir güzellik aksesuarına dönüştürmez. Örtünmenin aslı, esası, maksadı bu değildir.

***

Gamze Özçelik’in Instagram hesabından yaptığı kandil paylaşımı adeta bir elektronik tebrik kartı mahiyetinde.
Pek çok eş-dost, hısım-akrabadan Instagram’ın yanı sıra WhatsApp, Twitter, Facebook yoluyla da gelenler gibi...
Bu şekilde gönderilen mesajlarda kutlamayı destekleyici mahiyette gerek sözel, gerekse görsel olarak eklenen içerikler, bizi kutsî, manevî ve uhrevî duyarlılıklara davet etme çabasındadır hep. (Kâbe ya da cami görüntüleri, Allah ve Muhammed lafzı, dualar, kutsal deyişler, ilahilerden sözler, vb.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.891 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.534 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.671 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 154 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.554 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar