DEDAEŞAŞİŞ mi, DADEAŞİŞEŞ mi?

Dünkü yazıda bir cümle ile değindik: Cumhurbaşkanı Erdoğan, adının Türkçe karşılığının (“Irak-Şam İslâm Devleti”) kısaltması olarak bizim IŞİD’i...

Dünkü yazıda bir cümle ile değindik: Cumhurbaşkanı Erdoğan, adının Türkçe karşılığının (“Irak-Şam İslâm Devleti”) kısaltması olarak bizim IŞİD’i kullandığımız örgüt için, onun Arapça kendine verdiği ilk ad olan “ad-Dawlah al-İslamiyah fi’l-‘Irak wa-sh-Sham”ın kısaltması DAİŞ ya da DAEŞ’i yanlış kullanarak “DEAŞ” demeyi ısrarla tercih ediyor.

Erdoğan tarafından bu şekilde ilk kullanım, 2014’lerde karşımıza çıkmakta. Kıymetli meslektaşımız, dostumuz, kardeşimiz ve tabii çilekeşimiz Kadri Gürsel’in o zaman çalıştığı Milliyet gazetesinde kaleme aldığı, bu hataya dikkat çeken “DEAŞ yanlışının anlam ve önemi” başlıklı harika yazısından öğreniyoruz. Erdoğan’ın “DEAŞ”ı ilk kullanımı, 31 Ekim 2014’te François Hollande ile görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında olmuş: “DEAŞ bir terör örgütüdür. Dikkat edin IŞİD şeyini de kullanmıyorum” demiş orada Cumhurbaşkanı…

O gün bugündür Arapça adın (tabii Latin alfabesiyle yazılan) kısaltması DAİŞ ya da DAEŞ, bizde Cumhurbaşkanlığı marifetiyle ısrarla “DEAŞ” diye kullanılır oldu.

Evet, “DEAŞ” bizde “sehven” resmileşti!..

***
Resmileşti ama bu tam anlamıyla bir “terminoloji kaosu”nun da önünü açtı. Özellikle bir kısım basında belki de muktedirin tepesini attırmama çabasıyla onun adeta “küfür” saydığı IŞİD kısaltmasını kullanmaktan kaçınma yolunda ciddi bir karmaşa ve kargaşa zuhur etti.

Çarpıcı bir örnek, Hürriyet’ten verilebilir. Gazetenin bir ay kadar önceki bir nüshasında tesadüf etmiştim, günü gelir diye sakladım, işte şimdi geldi!..

3 Ocak 2017 tarihli Hürriyet’in yan yana 16’ıncı ve 17’inci sayfalarını çarşaf gibi önüme açıyorum ve soldan Taha Akyol köşe yazısıyla başlıyorum: Akyol, “Terör ve İslâm” başlıklı yazısında bol bol DAİŞ kullanıyor.

Onun hemen yanında gazetenin “Oh diyene soruşturma” başlıklı kendi haberi var ve spotta “İstanbul Ortaköy’deki terör örgütü DEAŞ’ın saldırısı…” şeklinde “DEAŞ” kullanımı geçiyor.

Sağ tarafa doğru kayıyorum ve yan sayfanın başında Abdülkadir Selvi’nin yazısına bakıyorum, onda da bol bol DAEŞ geçiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.889 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.532 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.671 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 153 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.553 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar