İşte Bozkurt Hoca’nın okuma listesi!

1984 Nisan’ında Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nün araştırma görevlisi kadrosu için açtığı sınavı kazandıktan sonra bölüm Başkanı...

1984 Nisan’ında Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nün araştırma görevlisi kadrosu için açtığı sınavı kazandıktan sonra bölüm Başkanı Prof. Bozkurt Güvenç’in karşısına ilk çıktığım günü dün gibi hatırlıyorum. 
Bozkurt Hoca beni tebrik etti ve hemen ardından “Bana bugüne kadar, roman, öykü ve şiirler de dâhil olmak üzere okuduğun kitapların ve yazarların bir listesini yap, getir” dedi. 
Listeyi hazırlayıp gittim. Hoca, onu dikkatle inceledikten sonra “Ben zatensenin sınav kâğıdından ‘iyi’ okuduğunu anlamıştım” dedi ve devam etti: “Amayetmez! Sen bu yaz Yaşar Kemal’in “Dağın Öte Yüzü” üçlemesini de [“Ortadirek”, “Yer Demir Gök Bakır”, “Ölmez Otu” romanları] al ve oku!” 
Sonra noktaladı: 
“Antropoloji orada çünkü…”

***

Bozkurt Hoca buydu! Ve dün olduğu gibi bugün de böyle. 
Dönem başında zengin bir okuma listesi eşliğinde dersin tanıtımını yapan bir metnin öğrenciye sunuluşunu ben ilk onunla tecrübe ettim. O yıllarda böyle bir “âdet”, şimdi olduğu gibi yaygınlaşmamıştı. En azından benim mezun olduğum kurumda böyle bir “hoca pratiği” ile tanışmamıştık. 
Biz bu pratiğe dört elle sarıldık, kıymetini bilmek için elimizden geleni yaptık. 
Ama Pazar günkü yazımda, üniversitelerin Türkiye’de bugün geldiği noktaya binaen söz konusu ettiğim üzere Bozkurt Hoca’nın derste sunduğu okuma listesini elinin tersiyle iterek parasıyla diploma satın almak isteyen öğrenciler de maalesef var bugün!.. 
Yine de son derece mutluluk ve ümit verici bir nokta olarak kaydetmem gerekir ki yazının yayımlanmasının ardından bir ilgi patlaması oldu ve bu ilginin ağırlık merkezini de o “okuma listesi” oluşturdu. 
Genç ve yetişkin okurlar, öğrenciler, öğrencilerim, hep Bozkurt Hoca’nın doktora düzeyinde verdiği “insanbilim” (antropoloji) dersi için sunduğu listeyi edinmek istediler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.889 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.532 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.671 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 153 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.553 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar