Başvekil’in hayatta kalmasına kimler üzülmüştü?

CIA ajanı John Perkins'in “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” adlı kitabında şu satırlar yazılı: “Panama Kanalı ve Amerikan askeri üsleri konusundaki görüşlerinden dolayı Washington...

CIA ajanı John Perkins'in “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” adlı kitabında şu satırlar yazılı: “Panama Kanalı ve Amerikan askeri üsleri konusundaki görüşlerinden dolayı Washington çıkarlarının gazabını üzerine çeken Panama Devlet Başkanı Omar Torrijos, 1981 yılında CIA suikastlarının tüm işaretlerini taşıyan bir uçak kazasında hayatını kaybetti.” (Sayfa: 317 ve 318)
*
Ülkesindeki Amerikan üslerini kapatan Torrijos'un başına gelen dramatik hadiseden yirmi iki yıl önce yaşanan bir başka sözde uçak “kaza”sına gidiyoruz:

İçinde Başvekil Adnan Menderes ile Türk heyetinin yer aldığı uçak, Londra yakınlarında düştüğünde takvimler 17 Şubat 1959 tarihini gösteriyordu. On dört kişi hayatını kaybetmiş, Adnan Menderes ise kurtulmuştu. 

ABD ve NATO'ya bağlı Türkiye'deki “Üst Yapı”nın imzasını taşıyan bu “sabotaj” amacına ulaşamamıştı: Menderes'in sağ kurtulduğu haberi derin mahfildeki baronları fevkalade üzmüştü!

Menderes, 1958 yılında ABD-NATO'nun dayattığı “TSK'da Reform” kisvesi altındaki “devasa tasfiye”ye karşı çıkmıştır. 
ABD'nin, Başvekil'den “Komünizmle Mücadele” için “18-25 yaş arasındaki binlerce gencin örgütlenmesi” konusunda ısrarlı bir talebi daha vardı. Menderes bunu da reddetmişti. 
Washington'ın “Ankara, Moskova ile ilişkilerini kesmelidir” şeklindeki keskin dayatmasına itibar etmeyen de Menderes'ti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler 23 Nisan 2024 | 184 Okunma “Derin Oyun” nasıl oynanıyor? 19 Nisan 2024 | 606 Okunma İmamson Efendi “Cumhurbaşkanı” seçilmiş de, haberimiz olmamış! 17 Nisan 2024 | 2.978 Okunma “Danışıklı dövüş” yahut “savaş tiyatrosu” 16 Nisan 2024 | 732 Okunma Paralel bağlantılar, nasıl koşuyor? 12 Nisan 2024 | 974 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar