30 Ağustos Zafer Bayramı’nda farklı bir seyahat

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Tamer Korkmaz'ın bugünkü (30.08.2022)''30 Ağustos Zafer Bayramı’nda farklı bir seyahat'' başlıklı yazısı.

“Amerika’nın ne istediğini biliyoruz: Hür, eşit ve egemen milletlerin güvenliğine dayanan, harpsiz ve saldırısız sadece ahlak ve kanun anlaşmalarının hüküm sürdüğü bir dünya!

Böyle bir dünyada yaşamak isteyen herkes, Amerikan bayrağında kendi talih yıldızını görür.”

(Falih Rıfkı Atay, CHP’nin Yayın Organı Ulus Gazetesi, 8 Nisan 1946)

“Milletler yarına endişe ile bakıyorlar…

Işık nereden geliyor?

Bu ışığın kaynağı var: Yine Amerika…

Ümit nereden geliyor? Amerika’dan…

Güven nereden geliyor? Amerika’dan. (…)

Bugün istikbale ümitle bakıyorsak; bugün milletlerin hürriyeti davası talihsiz, boş bir dava değilse, yine oradaki silah kudreti, mali kudret, ahlaki ve manevi kudrettir…”

(Hamdullah Suphi Tanrıöver, 8 Mayıs 1947 tarihli TBMM oturumunda yaptığı, alkışlar ve ‘Bravo’ nidalarıyla karşılanan konuşmasından!)

“Bu ses; nihayet Amerika’dan, Peygamber gibi temiz ve kusursuz olan büyük bir insanın, Büyük Roosevelt’in sesi olarak ufuklara aksetti…

‘İnsanları esaret altında bırakmayacağız, medeniyeti yıktırmayacağız’ diyen bu azametli ses, Roosevelt’in vatandaşlarının sesleriyle birleşerek ufukta gulguleler vücuda getirdi.

Bundan sonra, Amerikalılar açların imdadına ve silahları ellerinde esir milletlerin yardımına koştular. (…)

Bugün, bu büyük milletin insanlara yaptığı yardımı hatırlayıp teşekkür ederken; Peygamber gibi temiz ve kusursuz Roosevelt ile onun halefi olan kıymetli devlet adamı Truman’ı hürmetle selamlar ve Türk milletinin insanlık yolunda da sulhta da beşeriyete yardımda beraber olacağını söylemekle iftihar duyarım.”

(Muhittin Baha Pars, 8 Mayıs 1947 tarihli TBMM oturumundaki alkışlanan konuşmasından!)

“Maddi ilerlemeler sahasında en önde gelen millet, ruh yüksekliği bakımından da en baştadır.

Gerçekten ABD’nin gerek harp içinde, gerekse harp sonrası âleminde oynadığı şu asil rol, bu millet tarihinin en büyük şereflerinden biri olarak yâd edilecektir. (…)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler 23 Nisan 2024 | 514 Okunma “Derin Oyun” nasıl oynanıyor? 19 Nisan 2024 | 610 Okunma İmamson Efendi “Cumhurbaşkanı” seçilmiş de, haberimiz olmamış! 17 Nisan 2024 | 3.001 Okunma “Danışıklı dövüş” yahut “savaş tiyatrosu” 16 Nisan 2024 | 734 Okunma Paralel bağlantılar, nasıl koşuyor? 12 Nisan 2024 | 974 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar