‘Temsilde adalet’

MECLİS’e sunulan ittifak yasası en çok AK Parti’ye yarayacaktır. Seçim sistemleri uzmanı Seyfettin Gürsel’in belirttiği gibi, milletvekili sayısının hesabında kullanılan d’Hondt sistemi büyük...

MECLİS’e sunulan ittifak yasası en çok AK Parti’ye yarayacaktır.

Seçim sistemleri uzmanı Seyfettin Gürsel’in belirttiği gibi, milletvekili sayısının hesabında kullanılan d’Hondt sistemi büyük partiyi ödüllendirir. İttifak yapan iki partinin toplam oyu her birinden daha fazla olacağı için, aynı oylarla ayrı ayrı çıkaracakları vekilden daha fazlasını “ittifak” olarak kazanırlar.

“İttifak”ın kazanacağı vekil sayısı iki parti arasında paylaştırılırken yine büyük parti avantajlı olacak; aynı oylarla AK Parti bir miktar daha fazla, MHP bir miktar daha az vekil alacaktır.

MHP buna niye razı oldu? İktidarın istediği “dar bölge”den ve “baraj”dan kurtuldu da ondan.


HUKUK NE DİYOR?
MHP lideri Bahçeli, barajın “ağır” olduğunu söylemiş, aşağı çekilmesini istemişti. Barajın aşağı çekilmesi diğer partilerin Meclis’e girmesini kolaylaştırırdı. AK Parti ve MHP anlaştılar, diğer partilerin önünde yüzde 10 barajını devam ettiren, MHP için barajı kaldıran bir model geliştirdiler.

Bu kanunlaştığında, teorik olarak bir milyon oy alan bir parti “ittifak” sayesinde Meclis’e girecek, ama beş milyon oy alan bir parti Meclis dışında kalacak!

Bu eşitlik ilkesine aykırıdır.

AİHM, “yüzde 10” barajını aşırı yüksek bulmakla beraber, “seçime giren bütün partilere uygulandığı için” eşitliğe aykırı saymamış, partilerin adlarını da kararında teker teker yazmıştı. (No. 10226/03, paragraf 103)

Şimdi ise muhalefetteki “bütün partiler”e baraj uygulanırken, ittifak yapan partiler için baraj sıfırlanıyor.

Böylece yüzde 10 barajının “uygunluk” gerekçesini kaybettiği kanaatindeyim.


SİSTEM DEĞİŞİNCE
Diğer bir husus, başkanlık sistemine geçmiş...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 576 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.083 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.367 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.427 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar