Putin neyin peşinde?

Karar Gazetesi Yazarı Taha Akyol'un bugünkü (08.03.2022)''Putin neyin peşinde?''

Sanılıyordu ki, Putin Doğu Ukrayna’daki Donetsk ve Luhansk bölgelerini işgal ve ardından ilhak ederek yetinecek… Çünkü bu bölgelerdeki etnik Ruslara baskı yapıldığını söylüyordu.

Tarih bilenler Hitler’in Çekoslovakya’da etnik Almanların yaşadığı Südetenland bölgesini, ama ardından tüm Çekoslovakya’yı yuttuğunu hatırlıyorlar tabii.

Putin de Donetsk ve Luhansk bölgelerinde kendisinin kurdurttuğu ‘halk cumhuriyetleri’ni işgalle yetinmedi bütün Ukrayna’yı işgal etmek için 12 gündür savaşıyor; kahraman Ukrayna halkı 12 gündür mukavemet ediyor.

Tabloyu doğru okumak için hem Rus jeopolitiğinin genişleme dinamizmini, hem Putin’in Rus imparatorluğu nostaljisiyle ateşlenmiş hastalıklı narsisizmini iyi ‘teşhis ve teşrih’ etmek lazım.

RUS JEOPOLİTİĞİ

Tarihçiler ve jeopolitik uzmanları Rus coğrafyasının genişlemeye müsait olduğunu anlatırlar. Marcel H. Van Herpen 2015’te çıkan kitabında, Rus coğrafyasında frenleyici doğal sınırlar ve civarda güçlü devletler olmadığı için sürekli genişlediğini yazıyor. Moskova knezliğinin, yüz elli yıl içinde, her bir yılda bir Hollanda kadar genişleyerek imparatorluk haline geldiğini vurguluyor.

Rus imparatorluk coğrafyası, Napolyon ve Hitler’in kendileri için felaketle sonuçlanan geçici işgalleri dışında hiç istila edilemedi.

Rusya’nın Avrupa’da yayılma emelleri 17. Yüzyılda İsveç, Lehistan (Polonya), sonra da sanayileşmiş Bismark Almanyası tarafından durduruldu. Çarlık Rusyası, genişlemesini Ukrayna’da, Kırım’da, Kafkasya’da, Orta Asya’da ve “Pasifiğe kadar” Uzak Doğu’da gerçekleştirdi.

Stalin’in Sovyet imparatorluğu buna Doğu Avrupa’yı kattı fakat ekonomik çöküntü Sovyet imparatorluğunu çökertti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara ve İstanbul 29 Mart 2024 | 2.938 Okunma Siyasette ahlak? 27 Mart 2024 | 2.414 Okunma Güç tutkusu 26 Mart 2024 | 1.448 Okunma Zihnimizin içi dışı 24 Mart 2024 | 538 Okunma Faiz yüzde 50 ama nass nerede? 22 Mart 2024 | 3.914 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar