Mehmet Âkif'e düşman olmak

ARTIK bu kadarına pes denilir! Abdülhamid hayranlığı Mehmet Âkif’e düşmanlık yaratıyormuş; Âkif Abdülhamid’i eleştirdiği için.Bu nasıl korkunç bir fanatizm?İkinci Meşrutiyet...

ARTIK bu kadarına pes denilir!

Abdülhamid hayranlığı Mehmet Âkif’e düşmanlık yaratıyormuş; Âkif Abdülhamid’i eleştirdiği için.

Bu nasıl korkunç bir fanatizm?

İkinci Meşrutiyet döneminde büyük âlim ve düşünürlerini gördüğümüz İslamcılık akımının, bugün siyasi tarafgirlik yüzünden düştüğü seviyeyi görüyor musunuz?

Düzeyli bir İslamcı dergi olan Sebilürreşad’da Fatih Bayhan, Anadolu izlenimlerini kaleme aldı. TRT’deki “Payitaht” dizisinin “Abdülhamid sevgisi inşa ettiğini”, fakat Abdülhamid’i eleştirdiği için Mehmet Âkif’e karşı bir nefretin de oluşmaya başladığını şöyle anlattı:

“Genç dimağların zihnini karıştırıp ‘Mehmet Âkif nefreti inşa’ ettiklerine şahit olduk, üzüldük.”


BU HAKLIYSA O HAİN!
Görüyor musunuz gelinen noktayı? Abdülhamid hayranlığıyla Mehmet Âkif’e bile “nefret”le bakanlar tarihe ve bugün toplumdaki değişik fikir ve siyaset akımlarına nasıl bakarlar?

Nasıl “tek millet” oluruz nefretlerle parçalanarak?

Nasıl bir zihin hastalığı, nasıl bir psikolojik saplantıdır bu?

Albert Camus, “Başkaldıran İnsan” adlı muhteşem eserinde, bu ideolojik bağnazlığı, bu psikolojik saplantıyı anlatırken, Rus anarşizminin babalarından Pisarev’in şu cümlesini aktarır:

“Darwin haklı olduğuna göre Lamarck haindir!”

İsimleri değiştirin, aynı hastalığın değişik toplumlarda değişik siyasi ve ideoojik idollerle ortaya çıktığını görürsünüz!


HÜRRİYET DÜŞÜNCESİ
Mehmet Âkif’in savunulmaya ihtiyacı yoktur. Güce ve idollere bağımlılığın siyasi tarihimizde...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara ve İstanbul 29 Mart 2024 | 2.106 Okunma Siyasette ahlak? 27 Mart 2024 | 2.411 Okunma Güç tutkusu 26 Mart 2024 | 1.447 Okunma Zihnimizin içi dışı 24 Mart 2024 | 538 Okunma Faiz yüzde 50 ama nass nerede? 22 Mart 2024 | 3.913 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar