Malazgirt'i ne zaman anladık?

MALAZGİRT zaferi ile Anadolu’nun vatanlaşmasının başladığını çok geç fark etmişizdir. Osmanlı dönemindeki tarihçilerin böyle bir kavrayışı yoktu. Cumhuriyet devrindeki tarih...

MALAZGİRT zaferi ile Anadolu’nun vatanlaşmasının başladığını çok geç fark etmişizdir.

Osmanlı dönemindeki tarihçilerin böyle bir kavrayışı yoktu. Cumhuriyet devrindeki tarih araştırmalarıyla tam olarak gördük ki Malazgirt Anadolu’da Türk vatanının kurulmasına kapı açan, insanlık tarihinin de akışını değiştiren çok büyük bir dönüm noktasıdır.

Asırlar içinde yol açtığı bu sonuçlar askerî zafer niteliğinin çok ötesinde, çok ilerisindedir.


OSMANLI ASIRLARINDA
Osmanlı asırlarında bütün dünyada “hanedan tarihçiliği” vardı; bir de dinî tarihler.

Modern tarihçilik geliştikçe Fransızların, Almanların, Yunanların, Bulgarların tarihleri araştırıldı; “milli tarih”ler ortaya çıktı.

Türklerin tarihini de Süleyman Paşa ve Ahmet Vefik Paşa ile merak etmeye başladık.

Şemseddin Sâmi’nin Abdülhamit zamanında yayımlanan ve çok önemli bir aydınlanma kaynağı olan “Kamûs’ül Âlam” adlı ansiklopedisinin “Malazgirt” maddesinde sadece ilçe hakkında coğrafya ve nüfus bilgileri vardır.

“Alb Arslan” maddesinde Bizans ordusunun mağlubiyeti anlatılır, bunun Anadolu kimliğinde değişime yol açmasından bahsedilmez.

Kasıt da yoktur, ideolojik bir sebep de yoktur.

Tarihçiliğin ufku o zamanlarda o kadardı.


ATATÜRK DÖNEMİNDE
Atatürk’ün “Tarih Tezi”, laikliğe temel olacak bir tarih yaratma amacıyla Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine mesafeli durdu. Zafer Toprak Hocamızın “Cumhuriyet ve Antropoloji, Darwin’den Dersime” adlı eserinde anlattığı gibi tarihten çok antropolojiye dayandırılan tezler kurgulandı.

Bunda bir amaç da Anadolu’da yaşamış bütün halkların antropolojik &o...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 545 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.070 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.367 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.427 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar