Lozan 95 yaşında

BAĞIMSIZ Türkiye’yi kuran Lozan Antlaşması bugün 95 yaşında. Bağımsız Türkiye vurgusu yapmamın sebebi, kapitülasyonların kaldırılmış, Musul dışında Misak-ı Milli’nin...

BAĞIMSIZ Türkiye’yi kuran Lozan Antlaşması bugün 95 yaşında. Bağımsız Türkiye vurgusu yapmamın sebebi, kapitülasyonların kaldırılmış, Musul dışında Misak-ı Milli’nin gerçekleştirilmiş olmasıdır.

Tanzimat’tan itibaren bütün hükümetlerimizin kaldırmaya çalıştığı kapitülasyonlar Milli Mücadele zaferi üzerine Lozan’da kaldırıldı; Türkiye ekonomisini ve hukukunu bağımsızca düzenleyebilen bir ülke oldu.

Montrö Sözleşmesi ve Hatay’ın anavatana ilhakı ile Lozan Antlaşması tamamlandı.

SEVR’İN BAŞMİMARI

Lozan hakkında birçok ciddi bilimsel araştırma yayımlandı fakat başta İngiltere olmak üzere diğer devletlerle ilgili yönleri yeterince bilinmediği için bir çok efsane de uyduruluyor. Lozan’ın ve Cumhuriyet’in bir “İngiliz projesi” olduğunu söyleyenler bile çıkıyor!

Halbuki İngiliz parlamentosundaki Lozan müzakereleri incelendiğinde hiç de Lozan’a İngiliz zaferi olarak bakmadıkları görülür.

Hatta yüz yıldır Türkiye’ye düşmanlık yapagelmiş olan İngiliz Liberalleri Lozan’ı “İngiliz diplomasisinin hezimeti” olarak nitelediler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 408 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.052 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.366 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.426 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar