Haçlı Avrupa!

AVRUPA Birliği için miting meydanlarında söylenenler yedi düvele meydan okuma hamaseti yaratmak içindi; artık diplomasi zamanı. İşte, bazı olumlu gelişmeler var. AB Bakanı Ömer Çelik, vize serbestisini sağlamak...

AVRUPA Birliği için miting meydanlarında söylenenler yedi düvele meydan okuma hamaseti yaratmak içindi; artık diplomasi zamanı.

İşte, bazı olumlu gelişmeler var. AB Bakanı Ömer Çelik, vize serbestisini sağlamak için gereken “72 şartı tamamladığımızı”, bunun için Konsey’e başvurduğumuzu açıkladı.

Söz konusu 72 şarttan 7’si eksik kalmıştı, şimdi onları da tamamladık.

AB Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un girişimiyle 26 Mart’ta Varna’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Tusk, Komisyon Başkanı Juncker ve Borisov’la çok önemli bir zirve gerçekleştirecek.

Bunlar iyi gelişmeler fakat dün Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye hakkında “yamalı bohça” niteliğinde ve aşırı bir karar aldı.


TİPİK İKİ KONU
Türkiye vize serbestisi için gereken 72 şarttan eksik kalan 7’si için Konsey’e bir öneri metni sundu. Bunlar içinde “biyometrik pasaport, Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanması, EUROPOL ile işbirliği, kişisel verilerin korunması konularında Türkiye’nin eksiklerini gidermesi” gibi ‘teknik’ sayabileceğimiz başlıklar var.

İki konu ise son derece kritik:

Terörle Mücadele Kanunu’nda AİHM standartlarına uygun değişiklikler yapmayı Ankara reddediyordu, dün Konsey’e bu konuda bir değişiklik taslağı sundu, AİHM hukukuna uygun olup olmadığı Konsey hukukçularıyla müzakere edilecek.

İkincisi, Avrupa Konseyi’nin GRECO yani Yolsuzlukla Mücadele Devletler Grubu ilkelerine göre yapması gereken düzenlemeleri Ankara yapmamıştı. Ahmet Davutoğlu’nun hükümet programında bu vardı fakat niyeyse ondan sonraki hükümet programlarında kaldırıldı.

Şimdi, Türkiye yolsuzlukla mücadele ve siyasi etik konularında nasıl bir düzenleme yapacağına dair Konsey’e taslak sundu, bu da müzakere edilecek.


...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.140 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.041 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.143 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar