Cumhurbaşkanı...

Karar Gazetesi Yazarı Taha Akyol'un bugünkü (02.12.2022)''Cumhurbaşkanı...'' başlıklı yazısı.

Altılı Masa’nın “güçlendirilmiş parlamenter sistem”inde Cumhurbaşkanı partisiz hale getiriliyor; yetkileri sembolik düzeye indiriliyor, süresi bir dönemle kısıtlanıyor.

CB sisteminde ise partili cumhurbaşkanı demokrasilerde emsali görülmeyen geniş yetkilere sahip ve iki dönem seçilebiliyor.

Hangisi doğru?

‘Lider’in emrine göre değil, yaşanan tecrübelere ve siyaset bilimi ile anayasa hukukunun verilerine göre düşünmeliyiz.

Sistem meselesinin ne kadar önemli olduğunu artık anlamış olmalıyız toplumca.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki günkü konuşmasında muhalefetin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” taslağında, Meclis’ten geçen bir kanunu cumhurbaşkanın Meclis’e geri gönderemeyeceğini söyledi, sözleri şöyle:

“Şimdi yeni düzenlemede bir de şunu söylüyorlar; cumhurbaşkanı herhangi bir iade vesaire yapamayacak. Bu cumhurbaşkanı niye var?”

Hayır doğru değil. Muhalefetin açıkladığı metinde, meclisten geçen kanunları cumhurbaşkanının Meclis’e geri gönderebileceği hükmü vardır. (Md. 89)

Ama önemli bir farkla: CB sisteminde bir kanunu Cumhurbaşkanı Meclis’e iade ederse, o kanun ancak 301 milletvekilinin oylarıyla yasalaşabilir. Bu yüksek bir barajdır, yasamada bile son sözü Cumhurbaşkanına bırakma anlamına gelir…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara ve İstanbul 29 Mart 2024 | 1.547 Okunma Siyasette ahlak? 27 Mart 2024 | 2.410 Okunma Güç tutkusu 26 Mart 2024 | 1.447 Okunma Zihnimizin içi dışı 24 Mart 2024 | 538 Okunma Faiz yüzde 50 ama nass nerede? 22 Mart 2024 | 3.913 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar