Büyük hedeflerin dayanılmaz cazibesi

Büyük laflarla, yüksek hedeflerle kitleleri coşturmak, ama rasyonel planlama yapamamak bizim siyasi kültürümüzün bir özelliğidir.

Büyük laflarla, yüksek hedeflerle kitleleri coşturmak, ama rasyonel planlama yapamamak bizim siyasi kültürümüzün bir özelliğidir.

Tarihçi Prof. Tanel Demirel, “albenisi yüksek fakat içeriği belirsiz kavramlar temelinde siyaset yapma tarzı” diyor buna.

Tanel Demirel’in “Türkiye’nin Uzun On Yılı” adlı kitabı Demokrat Parti hakkındaki en iyi birkaç akademik araştırmadan biridir. (Bilgi Üniversitesi Yay.)

DP’nin başarılarını da zaaflarını da anlatıyor, daha önemlisi tahlil ediyor.

Zaaflarından biri büyük ve doğru sözlere fazlaca sarılmaktı. “Türkiye’yi anlama/araştırma, ekonomik kalkınma, eğitim, sağlık ve hatta siyasal sistemin geleceğine ilişkin ne türlü politikalar takip edileceği konusunda ciddi bir tartışma” yapmamışlardı.

Şu ihtiyaç var, öyleyse şunu yapalım pratiğiyle hareket ediyorlardı.

Ekonomide çok birikimli olduğunu muhaliflerinin de kabul ettiği merhum Adnan Menderes’te de plan, program fikri zayıftı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara ve İstanbul 29 Mart 2024 | 3.611 Okunma Siyasette ahlak? 27 Mart 2024 | 2.421 Okunma Güç tutkusu 26 Mart 2024 | 1.448 Okunma Zihnimizin içi dışı 24 Mart 2024 | 538 Okunma Faiz yüzde 50 ama nass nerede? 22 Mart 2024 | 3.914 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar