Batı düşmanlığından Putin hayranlığına

Karar Gazetesi Yazarı Taha Akyol’un bugünkü (02.03.2022)’’ Batı düşmanlığından Putin hayranlığına‘’ başlıklı yazısı.

Batı melek değil. Bütün medeniyetlerin tarihlerinde savaşlar, zulümler vardır. Batı teknoloji kullandığı için çok daha büyük savaşlar, zulümler yaptı. Batı’nın bugün de çok günahı vardır. Ama bu Rusya’yı, Çin’i aklamaz.

Batı düşüncesi hiç olmazsa kendi içinde kuvvetler ayrılığı, bireysel özgürlük, kurallı piyasa ekonomisi gibi kurumlar geliştirdi.

Müslümanlar da kendi ülkelerinden kaçtıklarında hep Batı’yı tercih ediyorlar. Sadece ahali değil; merhum Fazlur Rahman Pakistan’da barınamamış, ilmi araştırmalarına Amerika’da devam etmişti. Tahran Üniversitesi Rektörü saygın bilim tarihçisi ve düşünür Seyyid Hüseyin Nasr, İran devriminden beri Amerikan üniversitelerinde ders veriyor.

Çağımızdaki bu tablo, tarihte İbn Rüşd’ün kitaplarını yakan Müslümanların geri kalmalarına, Batı’nın Rönesans’a giden yolda o kitapları tercüme edip okumasına, gelişen zihin açıklığının Bilim Devrimi’ni başarmasına benzemiyor mu?

BATI BATIYOR MU?

Türkiye’de Batı düşmanlığından Putin hayranlığına savrulanlar var. Putin ne yapsınmış, emperyalist komplolara karşı vatanını savunuyormuş! Hatta NATO, Türk-Rus savaşı çıkarmak istiyormuş!

Putin’in saldırganlığını ve imparatorluk siyasetini göz ardı eden bu komplo teorilerinin altında bir psikoloji var: Batılı demokrasi ve hürriyet fikirlerini kendi otoriter dünya görüşlerine ve statülerine tehdit sayan bir psikoloji…

1997 Aralık ayı, Tahran’da İslam Konferansı… Dini Lider Hamaney Batı’nın ahlaksız, paracı, yozlaşmış olduğunu, çökeceğini söylüyor… Baasçı diktatör Hafız Esat da Batının emperyalist olduğunu anlatıyor…

Bosna Müslümanların bilge lideri merhum Aliya İzzetbegoviç söz alıyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.109 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.041 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.143 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar