Hukuk ekmektir

BUGÜN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dört gözle beklenen ‘Orta Vadeli Program’ı açıklayacak. Hepimizin ekmeğiyle ilgilidir; başarılı olmasını, piyasalarda ihtiyaç hissedilen güveni...

BUGÜN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dört gözle beklenen ‘Orta Vadeli Program’ı açıklayacak.

Hepimizin ekmeğiyle ilgilidir; başarılı olmasını, piyasalarda ihtiyaç hissedilen güveni oluşturmasını ve tırmanan dövizi durdurmasını, hatta mümkünse şu veya bu ölçüde aşağı çekmesini temenni ediyorum.

Ekonomist Prof. Seyfettin Gürsel, “Güven tesis edilirse doların artışı durur, hatta Türk Lirası bir miktar kıymetlenebilir” diyor.

Evet, sihirli kavram “güven”dir.


HUKUK VE KURUMLAR
Sistem değiştirmenin bu güveni sağlamadığı açık; zaten sistem bir çerçevedir, önemli olan o çerçeve içinde uygulanan politikalardır.

Bu bakımdan, öncelikle ekonomi politikalarının “rasyonel” olduğu konusunda güven yaratılabilmelidir. İktisatçılar, yeterli miktarda döviz üretemeyen bir ekonomide döviz ihtiyacını büsbütün artıracak büyüme politikalarının revize edilmesini istiyorlar.

Benim üzerinde durmak istediğim konu, kurumların ve hukukun güvenilirliğidir.

Yıllardan beri yazarım bunu.

Beş yıl önce dolar 2.08 liradan 2.12 liraya çıktığında şunları yazmıştım:

“Dolar her 8 kuruş arttığında vatandaşın cebinden 20 TL çıkıyormuş...

Güvenilir, tarafsız, bağımsız yargı sadece adalet hissi için değil, ekonomi için de ne kadar zorunlu.

Tekrar edeyim, hukuk devleti büyük hukukçuların, liberal filozofların fantezisi değildir; hele de çağımızda ekmektir, onurdur, hürriyettir, adil yargılanma hakkıdır.” (27.12.2013)


İKTİDARIN BAŞARI YILLARI
Ecevit hükümeti döneminde Kemal Derviş yönetimindeki reformlar Merkez Bankası’nın bağımsızlığını güçlendirerek, bağımsız düzenleme ve denetleme kurumları oluşturarak ekonomi yönetiminde kurumsal...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara ve İstanbul 29 Mart 2024 | 130 Okunma Siyasette ahlak? 27 Mart 2024 | 2.399 Okunma Güç tutkusu 26 Mart 2024 | 1.447 Okunma Zihnimizin içi dışı 24 Mart 2024 | 536 Okunma Faiz yüzde 50 ama nass nerede? 22 Mart 2024 | 3.909 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar