Önce Türkiye

Ortadoğu’da DAİŞ tasfiye edilmek üzereyken, yeni dengeler oluşurken Amerikan kamuoyundan da güncel bir talep olmadığı halde Trump bu haltı niye yaptı?Değerli diplomat Ünal Çeviköz, iç politikada...

Ortadoğu’da DAİŞ tasfiye edilmek üzereyken, yeni dengeler oluşurken Amerikan kamuoyundan da güncel bir talep olmadığı halde Trump bu haltı niye yaptı?

Değerli diplomat Ünal Çeviköz, iç politikada sıkışan Trump’ın “Arap-İsrail uyuşmazlığını yeniden kaşımak ve dikkatleri buraya çekmek, içeride aşırı sağcı kesimlerin ve İsrail lobisinin Trump etrafında bir araya gelmelerini sağlayabilecek bir koz” olarak bunu yaptığını yazıyor.

İsrail devleti, Amerika’daki lobiler ve tüm aşırı sağcılar hiçbir başkana olmadığı kadar Trump’a minnettardır.

POPÜLİZM MANTIĞI

Trump seçim hesabı yapıyor ama Amerika’ya tepkiler büyüyecek, Ortadoğu’da radikaller güçlenecek... İşte İran güdümlü Hizbullah, daha ilk saatte “Irak’taki Amerikan güçlerini hedef alacaklarını” açıkladı.

Trump’ın akılsızca kararı, kendi aklınca bir hesaba dayanıyor: Jan-Werner Müller “What is Populism” adlı akademik eserinde popülist liderlerin otoriter ve ego merkezli kişiliklerini anlatır. Amerikan milletinin “tek temsilcisi” Trump’tır, önceki başkanlar “oligarşinin adamları”ydı. Trump’a karşı olanlar “sahterkârdır, vatanseverlikten yoksundur, yalancıdır, çıkarcıdır.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 257 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.044 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.365 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.424 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar