Bilim özgürlüktür

Dinsel olsun, pozitivist olsun, dogmatizm.Tarihçi Mete Tunçay, 1980’lerde “Türkiye’de bütün akımlar dogmatiktir” demişti; çok değişmedi.Siyasi hayatımıza ideolojilerin ağır bir surette...

Dinsel olsun, pozitivist olsun, dogmatizm.

Tarihçi Mete Tunçay, 1980’lerde “Türkiye’de bütün akımlar dogmatiktir” demişti; çok değişmedi.

Siyasi hayatımıza ideolojilerin ağır bir surette hükmetmesi ve bağımsız düşüncenin cılız kalması da aynı problemin diğer bir tezahürüdür.

Yargı gibi bilim hayatımız da “el değiştiriyor” ama kendi kurallarıyla bağımsız halde ayakta duran bir kurumlaşma düzeyine yeterince ulaşamıyor.


‘SEKÜLER BİLİM ÇEVRESİ’
Saygın tarihçilerimizden Prof. Zafer Toprak, Kübra Par’a verdiği mülakatta ”Seküler bilim çevresi Şerif Mardin’e haksızlık etti” diyordu. (Haber Türk, 10 Eylül)

Toprak, bu sözleriyle Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) üç defa ısrarla Şerif Mardin’in üyeliğini reddetmesini eleştiriyordu.

Prof. Toprak da “seküler bilim” insanıdır fakat çok iyi tarihçi ve sosyal bilimci olduğu için, sosyal bilimlerdeki görüş ve teori zenginliğini gayet iyi bilir.

O dönemde TÜBA’nın üyeleri olan iktisat tarihçisi Prof. Şevket Pamuk ve Siyaset Bilimci Metin Heper de Şerif Hoca’nın üyeliğini savunmuşlar, gerekçelerini akademik olarak ortaya koymuşlardı.

“Fen bilimleri”ne mensup üye çoğunluğu Şerif Hoca’nın üyeliğini ısrarla reddetmişti.


TÜBA’NIN AYIBI
Bir rivayete göre, Mardin’in üyeliğinin reddedilmesinin bir sebebi, uluslararası “bilimsel atıf indeksleri”ndeki puanının yetersiz olmasıydı.

Bu doğru değildir. Şerif Hoca’nın uluslararası “atıf indeksleri”ndeki puanı toplam 6283’tü; altı bin iki yüz seks...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.167 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.042 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.143 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar