Tarih kavgası

ATATÜRK, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihi üzerine son zamanlarda yapılan tartışmalar yeni ufuklar açmıyor, yeni bilgi ve perspektifler ortaya koymuyor. Aksine, mevcut siyasi ve ideolojik kavgaya malzeme üretmek için...

ATATÜRK, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihi üzerine son zamanlarda yapılan tartışmalar yeni ufuklar açmıyor, yeni bilgi ve perspektifler ortaya koymuyor.

Aksine, mevcut siyasi ve ideolojik kavgaya malzeme üretmek için çarpıtılan, hatta bazen de tamamen uydurulan laflardır bunlar.

Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım hakkında “Selanik Asliye Hukuk mahkemesi” ilamı diye uydurulan kâğıt gibi.

Halbuki o zaman soy ve aile işlerine asliye mahkemesi değil, şer’iye mahkemesi bakardı; belge denilen o kâğıt tamamen uydurulmuştu.

Dikkat, “gerçek” önemli değil, ilmi ve ahlaki kıstaslar hiç önemli değil; siyasi amaç için kullanışlı ise yalan da olsa, ahlaksızca iftira da olsa pazarlanıyor.


‘RESMİ TARİH’
Hemen bütün ülkelerde bir “resmi tarih” tartışması vardır; devrim yaşamış Fransa ve Türkiye gibi ülkelerde daha bir keskindir.

Zira tarih sırf gerçeği araştırmak için değil, aynı zamanda “eğitmek” için de ihtiyaç duyulan bir alandır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 625 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.114 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.367 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.428 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar