İstanbul’un Başkan’ı kim olmalı?

Siyasi partiler bir yandan günlük polemiklerle birbirine sataşırken, diğer yandan da yaklaşan yerel seçimler için hazırlık yapmaya devam ediyor.  Partilerin yerel seçimlerde bölgesel ittifaklara gideceği neredeyse...

Siyasi partiler bir yandan günlük polemiklerle birbirine sataşırken, diğer yandan da yaklaşan yerel seçimler için hazırlık yapmaya devam ediyor. 
Partilerin yerel seçimlerde bölgesel ittifaklara gideceği neredeyse kesinleşti. AK Parti ile MHP, CHP ile HDP hemen hemen anlaşmış gibi görünüyor.
Burada kilit nokta İYİ Parti...
Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ile iş birliği yapmanın yanlış olduğunu gören Meral Akşener'in ne yapacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Şahsi kanaatim, Akşener'in CHP ile ortak hareket etmeyeceği yönünde ama siyaset bu, ne olacağını şimdiden kestirmek güç.
Bazı seçmenler, ittifakın nasıl yapılacağını soruyor. Onlara bir örnek üzerinden anlatmaya çalışayım:
MHP İstanbul ve Ankara'da AK Parti'nin adayını desteklerken, AK Parti ise MHP'nin kıl payı kaçırdığı bazı illerde ülkücü adaya destek verecek. Bunun yanı sıra belki bazı il ve ilçeler de özellikle MHP ve AK Parti arasında pazarlık konusu olacak.
Şimdi gelelim büyükşehirlere...
Aslında herkes İstanbul ve Ankara'yı konuşuyor ama ben illerde bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Çünkü MHP ile AK Parti'nin toplam oyları bu iki şehirde yüzde 60 sınırına ulaşıyor. 
Ama bir diğer büyükşehir olan İzmir'i soracak olursanız, orada büyük sürprizlerin yaşanabileceğini düşünüyorum. Şayet İYİ Parti kendi adayıyla ortaya çıkarsa, İzmir her an bir başka partinin eline geçebilir. 
Bu parti de büyük ihtimalle AK Parti olur. Ancak bunun için herkesin çok sevdiği bir ismin aday gösterilmesi gerekiyor. 
Bakmayın siz Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin yüzde 41 almasına. Yerelde CHP'li adaya artık CHP'lilerin bile tahammülü kalmadığı için, bu oy oranını almaları pek mümkün görünmüyor.
Tabii, burada asıl iş, İzmir AK Parti İl Teşkilatı’na düşüyor. Çünkü İzmir halkını ikna edecek olan onlar. Şayet, kendilerinden önceki yöneticilerin yaptıkları hataları yaparlarsa, AK Parti İzmir’de yeni bir hüsran yaşamaktan kurtulamaz.
Ankara ve İstanbul'a geri dönecek olursak...
Bakın, altını kalın çizgilerle çizerek söylüyorum. AK Parti Ankara'da kimi aday gösterirse göstersin, rahat kazanır. Ama aday gösterilen isim, MHP'lilerin de sevdiği biri olursa, ortaya tarihî bir fark çıkar. 
Daha önceki yerel seçimi hatırlayın!
Mansur Yavaş’ın arkasında CHP ve MHP’nin desteği olmasına rağmen, tek başına Melih Gökçek’le başa çıkamamışlardı. Şimdi AK Parti ve MHP el ele vermişken, başa çıkmaları asla mümkün görünmüyor.
İstanbul için durum biraz daha farklı gibi görünüyor. İstanbul'un en büyük sorunu ulaşım ve çevre...
Böyle söyleyince, herkesin aklına son Başbakan Binali Yıldırım geliyor ama ben Binali Yıldırım'ın aday olmak isteyeceğine ihtimal vermiyorum. 
Gerçi Cumhurbaşkanı Erdoğan ısrar ederse, görev adamı olarak bildiğimiz Binali Yıldırım buna itiraz etmez ama yine de gönülsüz olarak gelir, onu da söyleyeyim. 
Peki diğer adaylar kim olabilir? Hazır konuyu açmışken, isterseniz onu da konuşalım.
Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama bazı kesimler son günlerde İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun adını sıkça zikretmeye başladı. Bence bu söylemlerin bir dayanağı yok!
Soylu'nun da İstanbul'u isteyeceğine zerre kadar ihtimal vermiyorum. Zira kendisi Cumhuriyet tarihinin en başarılı İçişleri Bakanı olarak tarihe geçti. Başında bulunduğu teşkilat onu, o da teşkilat mensuplarını çok seviyor ve aralarında muazzam bir bağ oluştu.
Bu duygusal bağ, teşkilat mensuplarının çok daha özverili çalışmasına vesile oluyor.
Bu çalışma sayesinde Türkiye terörden arındırıldı. Soylu'nun, başladığı işi bitirmek üzereyken başka bir göreve verilmesi, bence şu ana kadar yapılan çalışmaları da sekteye uğratır. 
Şahsi kanaatim, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Soylu'yu İstanbul için düşünmediği yönünde...
Peki Binali Yıldırım ve Süleyman Soylu aday olmayacaksa, kim olabilir?
Yanılır mıyım yanılmaz mıyım bilemiyorum ama bana göre İstanbul'a aday gösterilecek iki isim var.
Bunlardan biri şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koltuğunda oturan Murat Kurum, diğeri ise THY Genel Müdürü İlker Aycı...
Murat Kurum'un geçmişi başarı hikâyeleriyle dolu. Elini attığı her işte şaşırtıcı başarılara imza atan biri. Son olarak başına geçtiği Emlak Konut'u zirveye taşımasıyla tanındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu başarıyı gördüğü için kendisini bakanlık koltuğuna oturttu. 
İstanbul'un çarpık yapılaşma ve trafik sorununu halledecek bir isim aranıyorsa, bu isim Murat Kurum'dan başkası olamaz diye düşünüyorum. 
İlker Aycı ise başında bulunduğu Türk Hava Yolları'nı bir dünya markası hâline getirdi. Yerinde ve zamanında yaptığı hamleler sayesinde, bir zamanlar zarar eden kurumu bir efsaneye dönüştürdü.
Şu anda bütün dünyada Türk Hava Yolları konuşuluyorsa, bunda İlker Aycı'nın büyük, hatta çok büyük payı var. İstanbul'u da kısa süre içinde bir turizm merkezi hâline getireceğinden zerre şüphem yok. 
Şimdilik üç büyükşehir belediyesini konuştuk. Arada bir bu köşeye uğrarsanız, diğer büyük şehirler üzerine de sohbet ederiz...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aklanıncaya kadar ara… 21 Mayıs 2021 | 10.920 Okunma Akşener artık HDP-PKK ağzıyla konuşuyor! 19 Mayıs 2021 | 3.510 Okunma Bakan olacak iki HDP’li!.. 17 Mayıs 2021 | 4.026 Okunma Erdoğan iyilik yaptı, kötülük gördü! 12 Mayıs 2021 | 3.274 Okunma Nerede bu paralar? 10 Mayıs 2021 | 3.968 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar