Erdoğan o illeri neden açıklamadı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin 40 belediye başkan adayını açıkladı. İsmi açıklanan illerden gelen tepkiyi ölçmeye çalışıyorum iki gündür. Gördüğüm...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin 40 belediye başkan adayını açıkladı. İsmi açıklanan illerden gelen tepkiyi ölçmeye çalışıyorum iki gündür.
Gördüğüm kadarıyla memnuniyet, memnuniyetsizlikten daha fazla. Ancak bazı illerden küçük çaplı tepkiler yükseldiğine şahit oluyorum.
Erzurum, Samsun, Bolu ve Gaziantepli seçmenler, mevcut isimlerin aday gösterilmemesi gerektiğini söylüyor. Herkesin başka bir gerekçesi var elbette.
Bundan sonra iş, aday gösterilen isimlere düşüyor.
Ne yapıp edip, memnun olmayan seçmeni memnun etmek için çalışıp çabalayacaklar. Dert dinleyip çare arayacaklar. Kuru ve boş vaatlerde bulunmayacaklar.
Şikâyetler her ne ise gereğini şimdiden yerine getirecekler. Bundan başka çareleri yok.
Genel tabloya bakıldığında, "Erdoğan kimi aday gösterirse oy veririm" devrinin geçtiğini görüyoruz. Seçmen, şikâyetçi olduğu belediye başkanının ya da yanlış bir ismin aday gösterilmesi durumunda AK Parti'ye kesinlikle oy vermeyeceğini haykırıyor günlerdir.
Zaten bunun içindir ki AK Parti 4 koldan çalışmalar yaparak seçmenin en çok istediği ismi belirlemeye çalıştı.
Bir yanda Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, diğer yanda Cumhurbaşkanlığı kanadı farklı araştırmalar yaptı.
Beri yanda, Türkiye'de seçmenin nabzını en iyi tutan ve son 10 seçimin en doğru tahmin edeni olarak ön plana çıkan Andy AR Şirketi sahada yoğun çalışmalar yürüttü.
Bütün bunların yanı sıra diğer araştırma şirketlerinin ortaya çıkardığı sonuçlar da masaya yatırıldı.
Bütün bu kanatlardan gelen sonuçlar tek tek karşılaştırıldı, eşleştirildi ve ismi en çok öne çıkan adayda karar kılındı. Yani Erdoğan'ın "Olacak" dediği isimlerden ziyade, seçmen çoğunluğunun "İstiyorum" dediği isimler aday gösterildi.
Bu arada herkes, Ankara, İstanbul, Balıkesir başta olmak üzere diğer illerin neden açıklanmadığını merak ediyor.
Nedenini anlatayım müsaadenizle...
Bildiğiniz üzere İstanbul'da Sayın Binali Yıldırım, Ankara'da ise Sayın Mehmet Özhaseki'nin isimleri netleşti. Cumhurbaşkanının, bu ilçelerde yapılacak isim çalışmalarını her iki isimle tekrar kararlaştırıp açıklama yapması bekleniyor.
Ancak İstanbul için durum bundan ibaret değil.
İstanbul'un bazı ilçelerinde ciddi sıkıntı var. Bu ilçeler de genel itibari ile doğulu ya da Kürt kesimin yoğun yaşadığı bölgeler. Bu bölgelerin başında Esenyurt, Sultangazi, Sancaktepe gibi ilçeler geliyor.
Hatırlarsanız sizlere daha önce CHP'nin Esenyurt için özel olarak çalıştığını, bu ilçenin kaybedilmesi durumunda İstanbul seçimlerinin AK Parti açısından sıkıntıya gireceğini oranlar üzerinden anlatmıştım.
Öğrenebildiğim kadarıyla Esenyurt'ta mevcut Başkan Ali Murat Alatepe, Başkan Yardımcısı Gazanfer Karakaş ve 26. Dönem Milletvekili olan Azmi Ekinci isimlerinden hangisinin aday gösterileceğine karar verilemedi. 
Ali Murat Alatepe Erzurumlu, Azmi Ekinci Malatyalı, Gazanfer Karakaş ise Karslı. Ancak Esenyurt nüfusunun büyük ağırlığı Kars ve Van'dan oluşuyor. 10 bin Malatyalı ve bir o kadar da Erzurumlu var ilçede. 
Bu nedenle bölgede demografik yapının göz önünde bulundurulmasına ve yeni bir anket çalışması yapılmasına karar verildi. Aynı durum yukarıda adını zikrettiğim il ve ilçeler için de geçerli...
Bu il ve ilçelerin önümüzdeki hafta ya da en geç 6 Aralık’ta açıklanması bekleniyor. 
Tabii ayrıca MHP ile yeniden yapılan ittifak anlaşması da bazı il ve ilçelerdeki isimlerin gecikmeli olarak açıklanmasına sebep oldu. Görebildiğim ve öğrenebildiğim kadarıyla Sayın Devlet Bahçeli, il pazarlıklarına girmeyecek kadar asil bir davranış sergiliyor.
İttifakın bir beka meselesi olacağına inandığı için iş birliğinin devam etmesini istiyor.
Ancak AK Parti, seçimler öncesi yeniden ittifak masasına dönen kardeş partinin bu davranışına bir jestle karşılık verme yönünde çalışmalar yapıyor.
Osmaniye, Adana, Mersin, Manisa ve Isparta illerinde nasıl bir çalışma yürütüleceği, bu illerin yanı sıra hangi illerin ilçelerinde MHP'ye destek verileceği hesaplanıyor.
Büyük bir aksilik olmazsa her şey bu hafta netleşecek.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Allah'a ısmarladık... 12 Eylül 2019 | 25.473 Okunma Kim bunlar? 09 Eylül 2019 | 12.998 Okunma Yine yalan İmamoğlu, yine yalan! 07 Eylül 2019 | 8.839 Okunma Düşünce özürlülüğü!.. 05 Eylül 2019 | 7.927 Okunma İmamoğlu'na kim operasyon çekiyor? 03 Eylül 2019 | 15.948 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar