Bu seçimlerin sonucu ne olur?

26 yıllık gazetecilik hayatımda onlarca seçim gördüm. Herkes gibi ben de seçim sandıklarından çıkacak sonuçlarla ilgili tahminlerde bulundum. Altını çizerek söylüyorum, temennilerde değil...

26 yıllık gazetecilik hayatımda onlarca seçim gördüm. Herkes gibi ben de seçim sandıklarından çıkacak sonuçlarla ilgili tahminlerde bulundum.
Altını çizerek söylüyorum, temennilerde değil, tahminlerde bulundum.
Övünmek gibi olmasın ama, 7 Haziran, 1 Kasım ve sonrasında yapılan seçimler de dâhil olmak üzere, sandıktan çıkacak sonuçları araştırma şirketlerinden daha isabetli bir oranla tutturmuşluğum var.
Hatta ciddi iddialara bile girdim bazı araştırma şirketleriyle...
Onların tahmini doğru çıkarsa ben gazeteciliği, benim dediğim doğru çıkarsa onlar anketçiliği bırakacaktı sözüm ona...
24 Haziran seçimlerinde ise daha iddialıydım. Biri araştırma şirketi sahibi olmak üzere 3 kişiyle arabasına iddiaya girdim ve kazandım.
Normalde şu anda üç arabam olması gerekiyordu ama yok, çünkü kıvırdılar!
Neyse...
Bütün bunları övünmek, "Bakın bakın, ben neler de biliyorum" diye böbürlenmek için yazmadım. 
Yazma nedenim şu:
Önümüzdeki yılın mart ayında Mahalli İdareler Seçimi yapılacak. Muhalefet partileri her dönem olduğu gibi bir kez daha "Bu seçimde iş tamam, kazanıyoruz" diye rüzgâr yapmaya başladı.
Kimi anket şirketleri de "AK Parti tereyağı gibi, dondurma gibi eriyor. Bu kez Millet İttifakı kazanacak" diyor. Bu yorum ve temenniler genelde İstanbul ve Ankara üzerinden yapılıyor tabii...
Ben ise her zaman olduğu gibi AK Parti'nin Ankara ve İstanbul'da en rahat seçimlerinden birini yaşayacağını iddia ediyorum.
Tekrar söylüyorum, bu bir temenni değil, tahmin! Hangi verilere güvenerek bunu söylediğimi anlatayım müsaade ederseniz...
AK Parti'nin bu seçimlerden mağlup olarak çıkacağını söyleyenlerin tamamı, bugünün şartlarını baz alarak yorum yapıyor.
Ortada herkesin canını yakan bir ekonomik kriz var ve hepimiz biliriz ki insanlar kahır zamanlarında iktidarı "günah keçisi" olarak görür, eleştirir ve oy vermeyeceğini söyler.
Oysa seçimlere daha 3 buçuk ay gibi uzun bir zaman var ve bu 3 buçuk aylık zaman zarfında devranın nasıl değişeceğini, kaderin kime güleceğini kimse bilemez.
Bu bir...
Yapılan bütün araştırma sonuçları, henüz adaylar belirlenmemişken yapıldı ve yorumların tamamı bu anketler üzerinden yapılıyor. Oysa ortaya çıkan tablo gösteriyor ki AK Parti'nin aday gösterdiği isimler seçmen kitlesinde olumlu karşılık buldu.
Henüz bu adaylar sokağa inmedi. Vatandaşa dokunma, onların taleplerini dinleme ve onları ikna etme turları başlamadı. Seçim kampanyası resmen başladıktan sonra rüzgârın tersine estiğini hep beraber göreceğiz. 
Bu iki...
İstanbul ve Ankara üzerinden gidecek olursak, Binali Yıldırım ve Mehmet Özhaseki gibi dev isimler henüz seçmenin arasına karışmadı. Kaldı ki her iki şehirde Millet İttifakını oluşturan partilerin toplam oyları Cumhur İttifakı'nın oylarını hiç ama hiç geçmedi.
Binali Yıldırım ve Mehmet Özhaseki isimleri ortada yokken bile geçmedi. Bugün itibarıyla CHP, İYİ Parti ve HDP'nin oyları en iyi ihtimalle yüzde 48-49 civarına kadar yükselebiliyor. 
O da en iyi ihtimalle...
Şahsi kanaatim, Binali Yıldırım ve Mehmet Özhaseki girdikleri seçim yarışından yüzde 50'nin 3 ya da 4 puan üzerini görecekleri yönünde...
Hele hele, mesele Ankara ise kimse Melih Gökçek'in oynayacağı rolü yabana atmasın derim. Netice itibarıyla hâlâ yüzde 10 oranında şahsi bir oy oranına sahip olduğunu hatırlatmak isterim.
Bu da üç...
Ve son olarak...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli henüz sahaya inmedi. Erdoğan sahaya indiği andan itibaren, yaptığı konuşmalarla partisinin oyunu 3-4 puan yukarı çekmiştir bugüne kadar. 
Bunu kimse inkâr etmiyor, edemiyor.
Onun sahaya inmesiyle ve ortaya güçlü argümanlar koymasıyla beraber seçimin renginin nasıl değiştiğini görüp yaşayacağız nasipse...
Hâsıl-ı kelâm...
AK Parti'nin oy oranının bu seçimlerde düşeceği yönündeki tahminlere bir itirazım yok. Zaten 6 ila 8 arasındaki il ve pek çok ilçe ittifak anlaşması gereği MHP’ye bırakılacağı için oylarda bir düşüş olması normal...
Ancak AK Parti'nin bu seçimlerden de galip çıkacağına, özellikle de İstanbul ve Ankara'yı rahat kazanacağına dair iddiamda ısrarcıyım.
İddiaya giren varsa, beklerim!
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Allah'a ısmarladık... 12 Eylül 2019 | 25.473 Okunma Kim bunlar? 09 Eylül 2019 | 12.998 Okunma Yine yalan İmamoğlu, yine yalan! 07 Eylül 2019 | 8.839 Okunma Düşünce özürlülüğü!.. 05 Eylül 2019 | 7.927 Okunma İmamoğlu'na kim operasyon çekiyor? 03 Eylül 2019 | 15.948 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar