Ruh çekilince nefis bedende mi kalıyor?

Seyfettin Bey: “Ruh çekilince nefis bedende mi kalır? Kabir sıkması ne demektir? Bu esnada ruh bedende mi oluyor?”RUH NEFİS BİRLİKTELİĞİ Ruhu ana gövde sayarsak, nefis onun ilişkilerini düzenleyen ön yüzü...

Seyfettin Bey: “Ruh çekilince nefis bedende mi kalır? Kabir sıkması ne demektir? Bu esnada ruh bedende mi oluyor?”
RUH NEFİS BİRLİKTELİĞİ

Ruhu ana gövde sayarsak, nefis onun ilişkilerini düzenleyen ön yüzü olarak tanımlanabilir. Meselâ beden dediğimizde bir dış yüz vardır ki, tamamen ilişkiler için araçtır. Elle tutarız, gözle görürüz, kulakla işitiriz, boy ve endamla kendimizi ortaya koyarız, ayakla yürürüz… vs. Bunların her biri bedenin bir parçası. Tamamına beden diyoruz.

Nefis dediğimizde de ruhun kişiliği, asaleti, nezaketi, şerafeti, şerareti, duyguları, ilmi, hilmi, sevgisi, öfkesi, nefreti… vs. nesi varsa, ruh bu özellikleri nefis vasıtasıyla fark eder ve kullanır. Dolayısıyla nefis ruhu tanımlıyor, ruh adına işlem yapıyor, ruhun amellerini ortaya koyuyor, ruhu vasfediyor. Esasen nefis demek ruh demektir.

Meselâ ibadet eden, seven, günah işleyen, lezzetlerini takip eden, kendi varlığında ayrı bir benlik hissi taşıyan, zor olsa da terbiye edilen, vesvese ve şüphe eden, güzelliklere âşık, iyiliklere meftun, gam ve kederden korkan, iyi terbiye gördüğü zaman Allah’a kul olan ve Allah’ın lütfuyla ve rahmetiyle müjdelenen objemiz nefistir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zerreler beka âleminin cüzleridir 22 Nisan 2018 | 221 Okunma İnsan yaratılışı kopya edemez 02 Ekim 2017 | 241 Okunma Duânın en tatlı meyvesi nedir? 30 Eylül 2017 | 505 Okunma Celcelutiye’de niçin Süryanice kullanıldı? 29 Eylül 2017 | 615 Okunma Ye’cüc ve me’cüc çıkmış mıdır? 28 Eylül 2017 | 703 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar