Namazla ilgili merak ettiklerimiz

Murat Gül: 1) Namaz kılarken önümüzde koltuğumuzun üstünde kelebek figürü var (Yani gerçek resim değil, sanki boya fırçasıyla çizilmiş gibi). Bu şekilde namaz kılmak caiz olur mu? 2) Abdestsizken...

Murat Gül: 1) Namaz kılarken önümüzde koltuğumuzun üstünde kelebek figürü var (Yani gerçek resim değil, sanki boya fırçasıyla çizilmiş gibi). Bu şekilde namaz kılmak caiz olur mu? 2) Abdestsizken Kur’ân’ın sadece meal kısmının yazılı olduğu kitapları (yani Arapça kısmının olmadığı-Gazetemizin yeni bastığı meal gibi) okuyabilirler mi? 3) Cemaatle namaz kılınırken imam sehiv secdesine gitse, cemaatten birisi de sehiv secdesine gitmeyip tahiyyatı kendi başına tamamlayıp namazını bitirse; o kişinin namazı geçerli olur mu yoksa tekrar kılması mı lâzımdır?

NAMAZ KILARKEN

1- Namaz kılarken kıble tarafında resim bulunması hüküm olarak mekruhtur; namazın sevabını eksiltir. Ama namazı ifsat etmez. Bahsettiğiniz şey sadece bir figürden ibaret ise namaza zarar vermez.

2- Abdestin farz olduğu hususlardan birisi, Kur’ân-ı Kerîm’in Arapça âyet metnine dokunmaktır. Kur’ân-ı Kerim’in mealini okumak veya mealine dokunmakta abdestli olmak farz değildir, fakat elbette faziletlidir.

3- Cemaatle namaz kılarken esas olan, selâm verinceye kadar imamdan ayrılmamaktır. Çünkü niyet ederken “uydum hazır olan imama” demek suretiyle imama uymuştur. Namaz esnasında bu niyetini bozamaz.

Bu sebeple imam sehiv secdesine giderken kendisi imama uymayıp selâm verirse namazı fesada gitmez ise de sevabı noksan olur. Bu durumda namazını tekrar kılması gerekmez. Fakat mücbir bir sebebi yoksa selâm verinceye kadar imamdan ayrılmamalıdır.

NAMAZI BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Cavid Aliyev: “Namazı bozan şeyler nelerdir? İstemeden ağızdan veya burundan ses çıkarmak namazımızı bozar mı?”

1. Namazda, namaza aykırı en az iki harf konuşmak. Meselâ namazda “Ah! Of! Uf! Uh! Tuh! Puf! Oh! Öf! Eh!” sözcüklerinden birisini söylemek namazı bozar. Bu durumda ağızdan veya burundan çıkan ses iki harf kadar ise namazı bozar, bir harf ise bozmaz.

2. Namazda, Kur’ân’da ve hadislerde bulunmayan duâ ve zikirler namazı bozar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zerreler beka âleminin cüzleridir 22 Nisan 2018 | 221 Okunma İnsan yaratılışı kopya edemez 02 Ekim 2017 | 241 Okunma Duânın en tatlı meyvesi nedir? 30 Eylül 2017 | 505 Okunma Celcelutiye’de niçin Süryanice kullanıldı? 29 Eylül 2017 | 615 Okunma Ye’cüc ve me’cüc çıkmış mıdır? 28 Eylül 2017 | 703 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar