Günlük hayatımıza yansıyan problemler

Karşıyaka’dan Ahmet Tunay: “1-Her şeyin ölçüsü kaçtı. İlahinin özellikleri nasıl olmalıdır? Oynak Tasavvuf Müziğinin durumu nedir? Mevlana böyle müzik çalmış mıdır?...

Karşıyaka’dan Ahmet Tunay: “1-Her şeyin ölçüsü kaçtı. İlahinin özellikleri nasıl olmalıdır? Oynak Tasavvuf Müziğinin durumu nedir? Mevlana böyle müzik çalmış mıdır? 2-Ev kredileri, 3-Nişandan hemen sonra dini nikâh. 4-Diş dolgusu, 5-Organ nakli caiz midir?”
Dinle Neyden Nasıl Hikâyet Eder

Tasavvuf müziği elbette bir oyun havası değildir ve bir oyun havası edasıyla çalınıp söylenmez. Madem ölçü kaçtı. Biz de böyle müzikleri dinlememekle cezalandırabiliriz. Ulvî kemalatın, ulvî hazların, ulvî hüzünlerin, ulvî aşkın elbette bir ağırlığı olmalıdır.

Mesnevî’nin girişinde Mevlana der ki: “Dinle neyden nasıl hikâyet eder/ Ayrılıklardan şikâyet eder.”

Ayrılıklardan maksat, ulvî hüzünlerdir. İnsanın dünyada hakiki sevgilisi olan Cenab-ı Allah’tan uzak yaşaması ve ölünceye kadar O’nunla arasında dünyevî ve maddî engeller bulunması, ona ulvî bir ayrılık hüznü veriyor.

Hüzün ve haz ulvî olur ve aşk Rabbanî olursa ve bu aşk, kametine uygun bir beste ve güfte ile dile getirilirse dinlemek helal olur.1

Ev Kredileri

Lüksü, israfı, şükürsüzlüğü, hırsı, kanaatsizliği netice veren tasarruflara yaklaşmamak daha hayırlıdır. Faizsiz kredi imkânı varsa, faizli kredilere bulaşmak caiz olmaz. Bu imkânı sosyal devlet vermelidir. Vatandaşını “ev” gibi en temel ihtiyaçları için faize muhtaç eden devlet yöneticileri elbette mesuldür.

Nişandan Sonra Nikâh

Düğün görünürlerde yok iken, resmî nikâh yapılmamışken, dinî nikâh için erken davranmak ve bunun için haramdan korunmak gibi masum bir gerekçeye sığınmak sakıncalı ve tehlikelidir. Nikâh kıydırmayı oyun saymamalıdır. Çünkü olası bir ayrılık vukuunda kız ve kız tarafının hukuku zayi oluyor.

Diş Dolgusu

Diş dolgusu yaptırmanın, tedavi amaçlı olmak şartıyla hiçbir sakıncası yoktur. Abdeste ve gusle engel bir durumu yoktur. Bunu vesvese konusu yapmaktan çıkarmak lazım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zerreler beka âleminin cüzleridir 22 Nisan 2018 | 221 Okunma İnsan yaratılışı kopya edemez 02 Ekim 2017 | 242 Okunma Duânın en tatlı meyvesi nedir? 30 Eylül 2017 | 506 Okunma Celcelutiye’de niçin Süryanice kullanıldı? 29 Eylül 2017 | 617 Okunma Ye’cüc ve me’cüc çıkmış mıdır? 28 Eylül 2017 | 705 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar