Fitne ve felâketlerde sorumluluklarımız

Akhisar’dan İhsan Erdoğan: “Ülkemiz ve âlem-i İslâm üzerindeki fitne ve faciaların sona ermesi için her gece teheccüt namazından sonra duâ etme kararı aldık. Ne okuyalım?İstanbul’dan Şinasi...

Akhisar’dan İhsan Erdoğan: “Ülkemiz ve âlem-i İslâm üzerindeki fitne ve faciaların sona ermesi için her gece teheccüt namazından sonra duâ etme kararı aldık. Ne okuyalım?
İstanbul’dan Şinasi Kapaklıkaya: “İmam sabah namazında selâm verdikten sonra Şafiî bir arkadaş secde yapıyor. Neden secde yapıyor; secde yapması gerekir mi?”

FELAKETLER EKSİK OLMAMIŞTIR

Âlem-i İslâm üzerindeki fitneler Asr-ı Saadet de dahil olmak üzere o gün bu gündür, hiç eksik olmamıştır. Zor zamanlarda Peygamber Efendimiz’in (asm), ümmetine tavsiyesi kunut duâsı okumak olmuştur. Kunut duâsında mazlûm Müslümanlar için duâ, Allah’a iltica; zalimler ve kâfirler güruhu için de bedduâ vardır. Hicretin dördüncü senesinde Reci’de on; Bi’r-i Maune’de ise sırf tebliğ ve irşatta görevli yetmiş sahabi tuzağa düşürülüp hunharca şehit ediliyor. Peygamber Efendimiz (asm) bu duruma çok üzülüyor ve bir ay boyunca bütün namazlarda Kunut duâsı okuyarak söz konusu sahabileri katledenlere bedduâ ediyor. O günden sonra ümmet için namazlarda Kunut duâsı okumak sünnet oluyor. Çünkü İslâm ümmetinin üzerinden kıyamete kadar facialar ve felâketler eksik olmayacağından, ümmet için bir iltica kapısı olarak kunut duâsı kapısı hep açık tutuluyor.

Nitekim olağan zamanlarda bile Şafiî ve Hanbeli Mezheplerine göre sabah namazının farzının ikinci rekâtında rükûdan doğrulduktan sonra Kunut duâsı okumak sünnettir; Malikilere göre müstehaptır. Hanefilere göre ise vitir namazında Kunut duâsı okumak vaciptir. Olağanüstü fitne ve felâket zamanlarında ise dört mezhebe göre de imam ile kılınan sabah namazında Kunut duâsı okumak sünnettir. Böyle zamanlarda Şafiilere göre bütün namazlarda Kunut duâsı okunabilir. Kunut Duâsını Hanefîler fiilen her vitir namazında vacip olarak okuyorlar; Şafiiler, Hanbeliler ve Malikiler de her sabah namazında okuyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zerreler beka âleminin cüzleridir 22 Nisan 2018 | 221 Okunma İnsan yaratılışı kopya edemez 02 Ekim 2017 | 242 Okunma Duânın en tatlı meyvesi nedir? 30 Eylül 2017 | 506 Okunma Celcelutiye’de niçin Süryanice kullanıldı? 29 Eylül 2017 | 617 Okunma Ye’cüc ve me’cüc çıkmış mıdır? 28 Eylül 2017 | 705 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar