Ergenlikte yaş sınırı nedir?

Işıkken’ten İbrahim Bey: “Kastamonu Lâhikasın’da, 1. Dünya Savaşı’nda ölen gayrı Müslimlerden on beş yaşına kadar olanlar ne dinden olursa olsunlar şehit hükmünde olduğu yazıyor....

Işıkken’ten İbrahim Bey: “Kastamonu Lâhikasın’da, 1. Dünya Savaşı’nda ölen gayrı Müslimlerden on beş yaşına kadar olanlar ne dinden olursa olsunlar şehit hükmünde olduğu yazıyor. On beş yaş ölçüsünün hikmeti nedir? Ergenlik çağı 12 yaşta başlamıyor mu?”
ERGENLİKTE ALT VE ÜST SINIR

Ergenlik çağı için yaş sınırı değil, biyolojik sınır esastır. Yaşla ilgili verilen rakamlar her ferdi bağlayıcı değerler değil; yaklaşık değerlerdir. Fukaha bu yaklaşık değerler için bir alt sınır, bir de üst sınır vermiş; bu sınırlar arasında kişiye, iklim şartlarına, biyolojik ve psikolojik gelişime göre ergenliğin geleceğini ifade etmiştir. Alt sınır kızlarda 9, erkeklerde 12; üst sınır ise her iki cinste de 18’dir. 

Bu şu demektir: Kızlarda 9, erkeklerde 12 yaşından evvel ergenlik başlamaz. Ve her iki cinste de 18 yaşından sonraya ergenlik kalmaz. 

Yani 18 yaşına geldiğinde bir kız çocuğu hâlâ aybaşı görmemişse, bir erkek çocuğu hâlâ ihtilam olmamışsa bir doktora görünmeleri tavsiye edilir ve bu yaştan sonra bu çocuklar hukuken ergen kabul edilir. 15 yaş ise ortalama bir rakamdır. Ortalama ve yaklaşık olarak hadd-i büluğu ifade eder. Kesin değer için biyolojik ergenlik önemlidir. Dört mezhepte de bu böyledir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zerreler beka âleminin cüzleridir 22 Nisan 2018 | 221 Okunma İnsan yaratılışı kopya edemez 02 Ekim 2017 | 242 Okunma Duânın en tatlı meyvesi nedir? 30 Eylül 2017 | 506 Okunma Celcelutiye’de niçin Süryanice kullanıldı? 29 Eylül 2017 | 617 Okunma Ye’cüc ve me’cüc çıkmış mıdır? 28 Eylül 2017 | 705 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar