Akika ve adak için kurban hissesine girilir mi?

Murat Bey: “Akika mı daha önemlidir, adak mı? Öncelik hangisinindir? Veya Kurban Bayramını beklesem hem akika, hem adak hem de kurban için üç ortak hisseye girsem olur mu, geç mi kalmış olurum?”Adak kurbanı...

Murat Bey: “Akika mı daha önemlidir, adak mı? Öncelik hangisinindir? Veya Kurban Bayramını beklesem hem akika, hem adak hem de kurban için üç ortak hisseye girsem olur mu, geç mi kalmış olurum?”
Adak kurbanı vaciptir. Akika kurbanı ise sünnettir. Öncelik adak kurbanınındır.

Akika da ibadettir, adak da ibadettir, Kurban Bayramında kurban kesmek de ibadettir. Dolayısıyla her üçü için de kurban hissesine girebilirsiniz. Yaklaşan Kurban Bayramında üçünü bir araya getirip kesebilirsiniz. Bir büyükbaş hayvana bir adak, bir akika, bir Kurban Bayramı kurbanı niyetiyle üç hisse olarak girerseniz üçünü birden kesmiş olursunuz.

Eğer şimdilik üçü ağır gelir ve bir tercih yapmanız gerekirse, bu üç kurbanda öncelik sırası şöyledir:

1- Adak Kurbanı ve eğer düşüyorsa Kurban Bayramı kurbanı.

2- Akika kurbanı. Yani ilk ikisini birlikte kesip, akika kurbanını imkânlarınız ölçüsünde tehir edebilirsiniz.

Bu kurbanlardan sizin ailenizle birlikte yiyebileceğiniz kurbanlar; Kurban Bayramında kestiğiniz kurban ile Akika kurbanıdır.

Adak kurbanını siz ve aileniz yiyemiyor. Bu kurban tamamen fakir fukaraya dağıtılıyor.

SEFERÎ DİLERSE KURBAN KESEBİLİR

Mehmet Bey: “İstanbul’da oturuyorum. Kurban Bayramında Çanakkale’ye gideceğim. Kurbanımı orada kesebilir miyim? Olmaz diyenler var.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zerreler beka âleminin cüzleridir 22 Nisan 2018 | 221 Okunma İnsan yaratılışı kopya edemez 02 Ekim 2017 | 241 Okunma Duânın en tatlı meyvesi nedir? 30 Eylül 2017 | 505 Okunma Celcelutiye’de niçin Süryanice kullanıldı? 29 Eylül 2017 | 615 Okunma Ye’cüc ve me’cüc çıkmış mıdır? 28 Eylül 2017 | 703 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar