Zaman tahminlerinde değil yarın olacakmış gibi önlemlerde yarışalım

Marmara depreminin “er ya da geç” olacağı bilimsel bir gerçek. Ancak ne zaman olacağının bilinmesi henüz bilimin geldiği düzey açısından mümkün değil. Tahminler yapılıyor.Kimi bilim...

Marmara depreminin “er ya da geç” olacağı bilimsel bir gerçek. Ancak ne zaman olacağının bilinmesi henüz bilimin geldiği düzey açısından mümkün değil. Tahminler yapılıyor.

Kimi bilim insanımız farklı bir büyüklük söylüyor.

Kimi yılını tahmin ediyor.

Yarın öteki gün olur mu, olur...

Farklılıklar bazı bilim insanlarımızın ne yazık ki "piyasa koşullarına uyum sağlamalarından" "medyatik dürtülerden" ya da farklı yöntemler kullanarak elde ettikleri verilerden kaynaklanıyor. Bu açıdan bilimsel mutlak bilgiye dayanması mümkün olmadığına göre "tahmin yarıştırma ya da tartıştırma" anlamlı ve doğru değil.

Ciddi bilim insanları da bunu yapmıyor zaten. Tartışmamız gereken özellikle nüfusumuzun yoğun olduğu, örneğin kilometre kare başına düşen kişi yoğunluğu 3 bin kişi olan sanayimizin önemli merkezi İstanbul gibi kentlerde alınması gereken köklü önlemler. İstanbul'da kilometre kare başına düşen konut sayısı 340'tır. Beklenen şiddette bir depremin yıkımını düşünmek işte o korkutucu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kıvılcım Kürdümüzü de Türkümüzü de hepimizi yakar 25 Nisan 2024 | 208 Okunma ABD hem kendi başkanını hem bizimkini seçmeye kalkışıyor 21 Nisan 2024 | 299 Okunma İsrail’in de Ukrayna’nın da kaderi bir: Yeniliyorlar 18 Nisan 2024 | 380 Okunma Bu acılar geleceğimiz için umut tohumları 14 Nisan 2024 | 111 Okunma Evet, hanımlar! Emin olun biz böyle kalmayacağız 07 Nisan 2024 | 125 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar