Vatan Savaşı’nın sesi ve besini

2 Ekim 1998 İzmit SEKA fabrikasındayız.  12 Eylül Amerikancı darbesinden sonra, 1980’li yıllardan başlayarak Türkiye ekonomisi “küreselleşme”, “özelleştirme” girdabının içine...

2 Ekim 1998 İzmit SEKA fabrikasındayız. 
12 Eylül Amerikancı darbesinden sonra, 1980’li yıllardan başlayarak Türkiye ekonomisi “küreselleşme”, “özelleştirme” girdabının içine sokulmuş. İşte sonunda Cumhuriyet’in gözbebeği SEKA da (Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları A.Ş.) Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı ile özelleştirme kapsamına alınmış.
5 Ekim Pazartesi sabahı fabrikanın kapatılacağı açıklanmış. 
İşçiler bu haberi alınca 2 Ekim akşamı, mesai bitimininde işyerlerini terketmediler. 700’e yakın işçi kendilerini yemekhaneye ve kapalı bölümlere kilitlediler.
Bütün Kocaeli ayaklandı.
Evlerindeki bütün diğer işçiler, sendikacılar gece fabrikanın önüne geldi.
Eşler, çocuklar herkes toplandı. Protesto sesleri yükseldi.
‘Kara basma kayarsın, seçim geldiği zaman oyları (nah) alırsın!’’, ‘’Hükümet istifa!’’ 
‘’İşçilere değil, çetelere dokunun!’’
‘’Ölmek var, dönmek yok!’’ 
Özelleştirme işlemi bir ay sonra iptal edildi.
ÖZELLEŞTİR KAPAT
Bu kez klasik “özelleştirme yöntemleri” devreye sokuldu. SEKA İzmit İşletmesi’nin işletme zararı büyük oranda arttı. Zaten Gümrük Birliği Antlaşması’nın etkisiyle dış piyasalarda rekabet açısından zorlanmaya başlamıştı. Ana Sözleşme’de değişiklikler yapıldı, kamu hukuku alanından özel hukuk alanına geçildi vb derken... 2005’te kesin darbeler inmeye başladı.
AKP Hükümetinin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan konuşuyor:
Ona göre İzmit-SEKA fabrikası ekonomik ömrünü tama...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Acı yazı 28 Mart 2024 | 672 Okunma Çaresizlik ne üretecek Türkiye bunları öngörmek zorunda 24 Mart 2024 | 119 Okunma Cağaloğlu’ndan bir abimiz daha gitti 21 Mart 2024 | 323 Okunma Vahidettin Efendi’nin ABD’den yardım talebi 17 Mart 2024 | 758 Okunma Kadın gördün mü saldır Çünkü o cinsel bir nesnedir Erkek gördün mü saldır Çünkü o da cinsel bir nesne avcısıdır 14 Mart 2024 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar