Uzak Batı demiyoruz neden Uzak Doğu?

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin (BRI) iş dünyası ayağı olan 2018 BRICA İstanbul Zirvesi 18-19 Ekim’de yapıldı. BRICA, Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği’nin İngilizcesinin...

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin (BRI) iş dünyası ayağı olan 2018 BRICA İstanbul Zirvesi 18-19 Ekim’de yapıldı. BRICA, Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği’nin İngilizcesinin kısaltılmışı. Çin Sanayi Ekonomileri Federasyonu (CFIE) tarafından 2015’te Pekin’de kuruldu. Çin’in önde gelen 400’e yakın devlet firması, 178 ulusal sanayi derneği CFIE’nin üyesi.
Bu yıl ikincisi yapılan toplantının ev sahibi Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) davet üzerine BRİCA’nın kurucu üyesi olmuştu. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de 29 ülkeden 31 üyesi bulunan BRİCA’nın eşbaşkanı. 25 ülkeden 700’ün üzerinde temsilci İstanbul’da projenin geleceğini, ayrıntılarını, sorunlarını ve çözümlerini konuştu. 21 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan, 68 ülkeyi içine alan bir ekonomi projesinden söz ediyoruz!
İYİ OLACAĞIZ
Toplantıdan önce çay-kahve içerken “nasılsınız” diye soruyorlar. Bu kez “iyiyim” değil, nedense “iyi olacağız” diyorum.
CFIE’nin Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri, BRICA’nın Genel Sekreteri Xiong Meng, açılış konuşmasında “Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşurmuş” diye Türkçede bir söz varmış dedi. Kimi konuşmacı Marco Polo’dan başlattı ilişkileri anlatmaya. Dünya tarihinde Çinin yeri, ticarette merkez oluşu, kültüre katkıları keşfediliyor. Konuşmacılardan bazıları 1500 yıl öncesinden başlıyor.
Yalnızca ekonomide değil kültür sanatta da bu ilgi yükselsin isteniyor.
Şu sıralar; bir rastlantı, Marco Polo’nun bir dizisini izledik evde. O zamana göre dağları bile kavuşturmak artık olası.
Türkiye, Avrasya’yı bağlayan öneml...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD hem kendi başkanını hem bizimkini seçmeye kalkışıyor 21 Nisan 2024 | 299 Okunma İsrail’in de Ukrayna’nın da kaderi bir: Yeniliyorlar 18 Nisan 2024 | 380 Okunma Bu acılar geleceğimiz için umut tohumları 14 Nisan 2024 | 111 Okunma Evet, hanımlar! Emin olun biz böyle kalmayacağız 07 Nisan 2024 | 125 Okunma Hakkari Üretim Devrimi bekliyordu! Hendekten çıkanlarla karşı karşıya kaldı 04 Nisan 2024 | 499 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar