NATO sürecinin başlangıcı

5 Nisan 1946. İkinci Dünya Savaşı bitmiş. Türkiye’de İsmet İnönü başkanlığında İnönü iktidarı var. Salına salına ABD Donanmasına bağlı USS Missouri Zırhlısı...

5 Nisan 1946. İkinci Dünya Savaşı bitmiş. Türkiye’de İsmet İnönü başkanlığında İnönü iktidarı var. Salına salına ABD Donanmasına bağlı USS Missouri Zırhlısı Türk sularına giriyor. Büyük ve gösterişli törenlerle karşılanıyor. 9 Nisan’a kadar kalıyor. ABD’li komutanlar İnönü’yü ziyaret ediyor.

Basında geniş yer veriliyor. “Türk-Amerikan dostluğunun parlak bir ifadesi” türünden büyük övgülerle karşılanmışlardı. İki kutuplu dünyanın soğuk savaşı başlamıştı. Topraklarında savaş görmemiş ABD, İkinci Dünya Savaşı’nın nimetlerinden yararlanmak üzere ataktadır. Demirperde örülmeye başlanmıştı. Doğu Akdeniz ve Batı Asya, kuşkusuz Türkiye de hedeftir.

NATO sürecinin başlangıcı - Resim : 1

Türkiye’de ise Kemalist Devrim artık kireçlenme sürecine girmişti. Kapılar açılmaya hazırlanılmaktadır. Basın da Mustafa Kemal Atatürk’ten vasiyet Türk-Sovyet dostluğu yıkıcılığı almış başını gitmişti. Belki de Türk basınının en kara dönemlerinden biriydi. Yalan haberler her yanı sarmıştı. Yine Montrö, Boğazlar, Oniki Ada, üsler, Yunanistan, Sovyet toprak talepleri vb gündemdeydi… Bu haberler gene ele yola gelenlerdir. O kadar seviyesiz ve çamurlular vardı ki bugün ancak mizah unsuru olabilmektedir. Ama şu da ilginç; bazıları ara ara hâlâ Amerikancı kalkışmalarda gündeme getirilmektedir.

NATO sürecinin başlangıcı - Resim : 2

İşte tam bu tarihlerde; ABD’de 1944 Kasım'ında yaşamını kaybeden Türk Büyükelçisi Münir Ertegün’ün cenazesini güya Türkiye’ye getirmek için, ABD Başkanı Truman koskoca Missouri Zırhlısı’na emir buyurur. Özel olarak ABD'ye giden Dışişleri Bakanlığı protokol müdürü Kadri Rıza, Truman'ın özel elçisi Weddell de gemiye binerler. Zırhlı törenle New Jersey’den uğurlanır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mehmet Ali Yılmaz’ın ardından Bastıbacak bürokrasiye karşı 28 Nisan 2024 | 349 Okunma Bir kıvılcım Kürdümüzü de Türkümüzü de hepimizi yakar 25 Nisan 2024 | 574 Okunma ABD hem kendi başkanını hem bizimkini seçmeye kalkışıyor 21 Nisan 2024 | 307 Okunma İsrail’in de Ukrayna’nın da kaderi bir: Yeniliyorlar 18 Nisan 2024 | 381 Okunma Bu acılar geleceğimiz için umut tohumları 14 Nisan 2024 | 113 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar