Atlantik kültürünün çöküşü Utanç verici yaptırımlar

Batı'nın kirli yüzü bir kez daha ortaya çıktı.Küresel salgın toplumsal ilişkilerdeki çürümüşlüğü çok acımasız bir biçimde yaşattı.Bedelleri ağır...

Batı'nın kirli yüzü bir kez daha ortaya çıktı.
Küresel salgın toplumsal ilişkilerdeki çürümüşlüğü çok acımasız bir biçimde yaşattı.
Bedelleri ağır oldu.
Yoksulları vurdu.
Yoksulların siyahlarını.
Siyahların kadınlarını ve yaşlılarını.
İsrail Filistinlilerden aşı sakındı. Vaktini geçirip satamadı, çöpe attı.
Bu kez Ukrayna harekâtı karşısında Rusya'ya yaptırımları izliyoruz.
Tam bir kültürel uygarlık çöküşü.
Utanç verici.
Her gün yeni bir öykü dinliyoruz. Kulaklarımızın bile duyup da anlamakta zorlandığı.
Sonunda başlarında patlayacak, göreceksiniz. Bizler gibi değiller, elbette. Biraz daha gecikmeli gelecek. Dönüp kendilerini de vuracak.

Bu yaptırımların hedefi ne?
Ukrayna çok mu dertlerinde?
Alman Federal Meclisi dün Zeleskiy'i dinledi.
Alkışladı. “Devam, aslanım..!” dedi.
Sonra? Üç renkli Alman milletvekilleri, üzerinde konuşmadılar bile.
İşlerine döndüler, zorunlu aşı meselesini tartıştılar.
Çünkü onların derdi başka.
Akılları kuşkusuz kendi petrol ve doğalgazlarında.

En zorda olan ABD.
Anımsıyor musunuz bilmiyorum, daha harekât başlamamıştı. "Rusya Ukrayna'yı işgal edecek" söylentileri yayıldı. 11 Şubat akşamı piyasalarda bir prova yapıldı. Piyasalar olası bir “işgalde” nasıl davranır... ABD yönetiminden gelen açıklamalar ve Batı basınında çıkan haberlerle altın ve petrol fırladı, borsalarda satışlar geldi.
Ons altının fiyatı 1820 dolardan 1865 dolara fırladı. Brent petrolün varil fiyatı da 91 dolardan 96 dolara çıktı. 2014 yılı sonrasındaki zirve yenilendi.
ABD'nin ünlü silah şirketlerinin hisseleri yükseldi. Bir günde silah şirketlerinden Northrop Grumman hisseleri yüzde 4.5, L3Harris Technologies hisseleri yüzde 3.7 ve Lockheed Martin hisseleri yüzde 2.8 oranında değer kazandı.
Prova yanıltmadı.
Şimdi hepsi de rekor kırıyor.
Türkiye ne yapacak?
Türkiye de zor durumda.
Menfaati ABD'yle birlikte olabilir mi?
Üstelik o silah şirketleri PKK ve PYD'yi besliyor.
Dostunu düşmanını belirleyecek.
Safını ona göre saptayacak.
Kırmızı çizgi.
Kendini emperyalistlerin ateşine atmayacak.
Ukrayna'yı da ateşe itmeyecek.
Net ayrım.

Turizm sektörünü dinleyelim:

-Daha iki-üç hafta öncesine kadar Rusya’dan altı milyon, Ukrayna’dan iki milyon turist bekliyorduk.
-Rusya ve Ukrayna Türkiye’ye gelen turistin neredeyse üçte birinin kaynağıydı. Bugün artık 2022 yılında kaybımız ne kadar olacak tartışıyoruz. Oysa bu bağımlılığı tartışmalıydık. İç turizmi ve sağlık, yaşlı, kültürel, inanç, gastronomi, finans, kongre vb turizmini konuşmalıydık.
-Ukrayna pazarından turist gelmesini bekleyen yok. Rusya’nın yaptırım kaynaklı uçuş yasağı nedeniyle bu koşullarda devletin dış politikasına yönelik belirsizlik var.
-Bu pazarın yerini alabilecek kısa vadede bir başka pazar devreye sokulabilir mi? Batı pazarından, özellikle orta Avrupa devletlerinden gelen rezervasyonlar oldukça azaldı ve yavaşladı.
-Petrol fiyatlarının artışı da sektörü, maliyetleri, kararları doğrudan etkiliyor. Yerde beklemek zorunda kalan yüzlerce pazar dışı işlev dışı kalmış uçakların yarattığı maliyet artışı yanında petrol fiyatlarındaki yükseliş, mevcut ulaşım ücretlerini artırmakta, yer yer ulaşım maliyetleri ikiye katlanmaktadır. Bu da tur paket maliyetlerini artırmaktadır.
-İnsanların savaş, göç gibi ortamlarda birinci tercihi turizm, tatil olmamaktadır. Ertelenmesi en kolay karar verilen tatildir.
-Görülen o ki, 2022 yılında önceden belirlenen hedeflere değil ulaşmak, 2021 yılını bile yakalamak bir başarı olacaktır.
-Yaklaşık 8 milyar dolar civarında bir kayıp, sektörün içinde, yanında, civarında iş yapan, dolaylı-dolaysız her kesime ciddi bir darbe vuracaktır.

Bu ne demek?
Yalnızca turizm mi?
Yalnızca cari açık mı?
Bu bitkisel tarım ve hayvancılık demek. Çiftçi demek. Domatesçisi, salatalıkçısı, çaycısı, çorbacısı, esnafı, tişörtçüsü, tekstilcisi, sandaletçisi, çantacısı, porselencisi... sanayicisi demek... genç istihdamı demek, kadın emeği demek, kültür sanat ilişkilerinden ticarete vasıflı vasıfsız çalışana kadar koca bir Türkiye demek.
Can damarlarımızdan biri.
Türkiye dersen Türkiye, ekonomi dersen ekonomi, seçim dersen seçim...!
Türkiye'nin ekonomisi demek, bağımsızlığı demek.
Türkiye devleti ona göre karar verecek!
Türk milleti de bu kararlara göre seçimini yapacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Acı yazı 28 Mart 2024 | 666 Okunma Çaresizlik ne üretecek Türkiye bunları öngörmek zorunda 24 Mart 2024 | 119 Okunma Cağaloğlu’ndan bir abimiz daha gitti 21 Mart 2024 | 323 Okunma Vahidettin Efendi’nin ABD’den yardım talebi 17 Mart 2024 | 758 Okunma Kadın gördün mü saldır Çünkü o cinsel bir nesnedir Erkek gördün mü saldır Çünkü o da cinsel bir nesne avcısıdır 14 Mart 2024 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar