AKP’nin stratejik hataları

SON iki haftasına girdiğimiz bu seçim sürecinde stratejik hamlelerde, AKP ile muhalefet arasında öncekilerin aksine bir yer değiştirmeye tanık olduk. Sahada dolaşınca ilk fark edilen, HDP'nin seçime parti olarak girme kararı...

SON iki haftasına girdiğimiz bu seçim sürecinde stratejik hamlelerde, AKP ile muhalefet arasında öncekilerin aksine bir yer değiştirmeye tanık olduk.

Sahada dolaşınca ilk fark edilen, HDP'nin seçime parti olarak girme kararı karşısında AKP'nin baraja sarılarak ayağına kurşun sıktığı gerçeğidir.
Barajı düşürmeyerek stratejik hatayı yapan AKP, Kürt seçmeninden kitlesel kopuşa uğrarken, muhalifi Türk seçmenin bir kısmını da HDP'ye yöneltmiş.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile AKP sözcülerinin HDP'ye orantısız yüklenişi de iki koldan ilerleyen bu seçmen kaymasına etki etmiş.
Bu hamle ile HDP'ye barajı aşırtan AKP, oy kopuşuna, kitlesel milletvekili kaybını da ekleyecek gibi; oysa baraj düşürülseydi bu kayıp sınırlı kalabilecekti.

FOTOĞRAFLAR ÜST ÜSTE OTURDU

Herkes kabul ediyor ki, bu seçimin vaat farkını atan partisi CHP oldu.
CHP'nin özellikle 'emekliye iki ikramiye', '1.500 TL asgari ücret', '1.5 TL'ye mazot' vaatleri alt gelir gruplarında büyük sempati yarattı.
Hani anketlerin, 'yolsuzluk iddiaları, 1.150 odalı saray gibi şeyler AKP seçmeni üzerinde oy değiştirme yönünde bir etki yaratmıyor' dediği söylenir ve herkes de buna hep 'eyvallah' çeker.
Ama o ne; yine sahada gördük ki, bu vaatlere karşı çıkarak, 'Kaynağı yok, Hazine'yi tüketecekler' diyerek AKP, ikinci büyük stratejik hatasını yapmış, alt gelir grubu seçmeninde şu hassasiyet ve duyguyu harekete geçirmiş: "Ne yani, size ve yandaşlarınıza var da bize gelince mi yok..."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın gelişmesi üzerine 02 Aralık 2015 | 379 Okunma İlk iş AB çıpasını güçlendirilmek 30 Kasım 2015 | 148 Okunma Kılıçdaroğlu istemedikçe değişim olmaz 25 Kasım 2015 | 399 Okunma Türkiye'nin risk ve şansları 23 Kasım 2015 | 290 Okunma Ankara Garı ile Rus uçağını unutanlar 18 Kasım 2015 | 665 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar