Siber zorbaya karşı dijital zekâ!

Türkiye’de çocukların yüzde 47’si siber risklerle karşı karşıya. Siber zorbalığın başı çektiği bu risklerin arasında oyun bağımlılığı da var, çevrimiçi cinsel...

Türkiye’de çocukların yüzde 47’si siber risklerle karşı karşıya. Siber zorbalığın başı çektiği bu risklerin arasında oyun bağımlılığı da var, çevrimiçi cinsel davranışlar da... Turkcell’in, Milli Eğitim Bakanlığı ve DQ Enstitüsü ile yaptığı  iş birliği çocuklara  ‘dijital zekâ’ aşılayarak onları bu risklerden korumayı amaçlıyor.

Artık sadece yetişkinler değil, çocuklar da günün önemli bir bölümünü ekran başında geçiriyor. Dijital dünya, öğrenmek ve eğlenmek için engin bir evren; ne var ki çocuklar bu dünyada siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı, müstehcen ve şiddet dolu içerik, radikalleşme gibi tehditlere maruz kalıyorlar. 2020’ye kadar 725 milyon 8-12 yaş arasındaki çocuğun dijital dünyada olacağı öngörülüyor. Bu sürede 390 milyon 8-12 yaş arası çocuk sanal dünyada risk altında olacak. Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde en ilgi çeken konuların başında gelen DQ yani Dijital Zekâ Projesi, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, DQ Enstitüsü kurucusu ve CEO’su Dr. Yuhyun Park ve Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve Stratejiden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Hilmi Çolakoğlu tarafından tanıtıldı.


 
/* */Oyun bağımlılığı

Kaan Terzioğlu toplantının açılışını şu sözlerle yaptı:

Çocukların sosyal medyada bilinçsiz ve kontrolsüz bir şekilde tüm erişime açık olması onların gelişimi için olumsuz bir durum. DQ Enstitü ile Dünya Ekonomik Forum’unda tanıştık. Turkcell olarak DQ Enstitüsü ve Milli Eğitim Bakanlığını bu proje kapsamında bir araya getirdik.

Kaan Terzioğlu’ndan sonra söz alan DQ Enstitüsü Kurucusu ve CEO’su Dr. Yuhyun Park ise, “8 - 12 yaş arası çocukların dünya genelinde yüzde 56’sı siber risklere maruz kalıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 47” dedi. Yuhyun Park siber riskleri ise şöyle sıraladı: Siber zorbalık, çevrimiçi cinsel davranışlar, oyun bağımlılığı...

Dijital yetkinlik

DQ Enstitüsü kurucusu ve CEO’su Dr. Yuhyun Park tarafından geliştirilen dijital zekâ kavramı, 8-12 yaş aralığındaki çocukların dijital dünyanın riskleriyle baş edebilmelerini sağlayan teknik, zihinsel ve sosyal yetkinlikler bütünü. Harvard, Stanford, Iowa State University, Yonsei University ve National Institute of Education’dan araştırmacılar tarafından desteklenen tek dijital zekâ eğitim sistemi, DQ eğitimleriyle çocuklara kazandırılan önemli dijital yetkinlikleri şöyle sıralamak mümkün:

l Dijital vatandaşlık: Çocuğun çevrimiçi kimliğini ve itibarını yaratıp yönetebilme yeteneği.

l Ekran zaman yönetimi: Dijital cihazları ve medyayı, çevrimiçi ve dışındaki hayatı arasında sağlıklı bir dengede koruyarak, denetim altında kullanması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Halkbank’tan kadın girişimcilere 20 milyar TL’lik finansman 24 Aralık 2023 | 70 Okunma Hayat Holding ve Hacettepe depremzedeler için buluştu 17 Aralık 2023 | 72 Okunma 9 şehre Gault ve Millau şapkası 10 Aralık 2023 | 63 Okunma Saran, 25’inci spor salonunu Şırnak’ta açtı 03 Aralık 2023 | 109 Okunma Suna’nın Kızları deprem bölgesinde 26 Kasım 2023 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar