Engelleri kaldıran sınıflar

Türkiye’de nüfusun yüzde 12’si engelli bireylerden oluşuyor. Sokakta, çarşıda ve metroda karşılaşmasak da engelli vatandaş sayımız çok fazla. Bu na karşın toplum içine karışamamak...

Türkiye’de nüfusun yüzde 12’si engelli bireylerden oluşuyor. Sokakta, çarşıda ve metroda karşılaşmasak da engelli vatandaş sayımız çok fazla. Bu na karşın toplum içine karışamamak, çalışamamaksa engelli vatandaşların kanayan yarası. Sosyalleşemiyorlar çünkü şehirlerimizin altyapısı engellilerin tek başına sokağa çıkması için müsait değil.  Çalışamıyorlar çünkü eğitim almak pek çok engelli birey için hayal. İstatistiklere göre engelli bireylerin yarısı okur yazar bile değil. İşte bu yüzden Kilyos’taki Veysel Vardal Görme Engelli Okulu’nda karşılaştığımız manzara heyecan vericiydi. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün’ün daveti ile gittik okula.

KİTAP MP3 SES FORMATINDA

 Sınıfa girdiğimizde görme engelli çocuklar bilgisayarlarının başına oturmuş, kendileri için özel hazırlanmış teknolojik altyapı ile derslerini yapıyorlardı. Az gören öğrenciler öğretmenin akıllı tahtaya yazdığı yazıları önlerindeki özel bilgisayar ekranından, kendi görüş kapasitelerine özel dilediği büyüklük, renk ve kontrastta görebiliyorlar.

Hiç görmeyen öğrenciler ise klavyedeki tüm tuşları ve işlemleri seslendiren özel yazılım sayesinde bilgisayarı rahatça kullanabiliyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Halkbank’tan kadın girişimcilere 20 milyar TL’lik finansman 24 Aralık 2023 | 69 Okunma Hayat Holding ve Hacettepe depremzedeler için buluştu 17 Aralık 2023 | 68 Okunma 9 şehre Gault ve Millau şapkası 10 Aralık 2023 | 56 Okunma Saran, 25’inci spor salonunu Şırnak’ta açtı 03 Aralık 2023 | 104 Okunma Suna’nın Kızları deprem bölgesinde 26 Kasım 2023 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar