Zihni yönlendirenler

Sözcü Gazetesi Yazarı Soner Yalçın'ın bugünkü (27.01.2022)'' Zihni yönlendirenler'' başlıklı yazısı.

Abner Amca…

1929 buhranını aşmak isteyen Roosevelt hükümetinin, iş adamlarına yönelik vergiler gibi yeni ekonomik düzenlemelerine karşı çıkıyordu.

Safı belliydi; iktidardaki halkçı başkan Roosevelt'e karşıydı. Ki aslında bu çizgi film karakterini yaratan, iş adamlarının örgütü Roosevelt muhalifi Ulusal Üreticiler Birliği/ NAM idi.

Kamu düşüncesinin büyük ölçüde ülke gazeteleri-radyoları tarafından şekillendirildiğinin farkına varan NAM, “Halkı Bilgilendirme Programı” adı altında propaganda faaliyetine başladı. Abner Amca böyle doğdu…

Ama Abner Amca, NAM kampanyasının “tek silahı” değildi; gazete-radyo editörlerine bülten gönderdiler, radyolara-gazetelere haber yapıp yayınlanmasını sağladılar. Vs.

Amerikan Kongresi Eğitim ve Çalışma Senato Komitesi, bu NAM basın faaliyetlerini rapor haline getirdi. Sadece, Abner Amca'dan 2 milyon adet dağıtılmıştı.

Kuşkusuz NAM'ın faaliyetlerine karşı hiçbir cezai müeyyide uygulanmadı. Kampanya ifade özgürlüğü olarak değerlendirildi. Ancak:

Bu manipülasyon kampanyası, ahlak/etik açıdan sorgulandı.

Manipülatif Abner Amca karakterini yazmamın sebebi var:

DİKKAT DAĞITMA STRATEJİSİ
Toplumu etkilemek-halkı yönlendirmek için medya, her daim kullanılan önemli manipülasyon aracı oldu.

Bilgi teknolojisi geliştikçe “medyanın kullanımı” arttı; insanlar daha çok manipüle edilmeye başlandı.

Asıl görevi halkı doğru şekilde bilgilendirmek olan medya, artık ticari meta haline geldi/getirildi. Böylece haber, satış ve pazarlama için yapılan “fabrika” üretimine dönüştürüldü!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nakşibendi ayrılık 19 Nisan 2024 | 7.151 Okunma Bayram yazısı 09 Nisan 2024 | 234 Okunma Dükkanı kaybetmek 05 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Aman dikkat 04 Nisan 2024 | 1.505 Okunma CHP’ye ev ödevi 03 Nisan 2024 | 1.535 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar