Var mı cesareti olan

Sözcü Gazetesi Yazarı Soner Yalçın'ın bugünkü (26.01.2022)'' Var mı cesareti olan'' başlıklı yazısı.

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını Erdoğan ve Bahçeli belirledi.

Millet İttifakı’nın adayını 6’lı Masa belirleyecek.

Niye parti üyeleri belirlemiyor?

Niye parti delegeleri belirlemiyor?

Niye parti seçmenleri belirlemiyor?

Yani, cumhurbaşkanı adayı niye ön seçimle belirlenmiyor?

ABD'nin iki büyük partisi olan Demokratik Parti ve Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarını ön seçim yoluyla belirliyor. Bu ön seçim, eyaletlere göre “Primary” veya “Caucus” yöntemiyle yapılıyor.

Primary yöntemi, partinin taraftarı her Amerikan yurttaşına açık ön seçim…

Caucus yöntemi ise, ancak partinin kayıtlı üyelerine açık ön seçim…

Ön seçimler başkanlık seçiminin yapıldığı yılın Ocak ayında başlıyor, Haziran ayına kadar eyaletten eyalete devam ediyor…

Bizde niye böyle değil?

Hatırlatma yapmama izin veriniz:

Tarih: 16 Ekim 1981.


12 Eylül askeri darbesi, siyasi partilerin feshine karar verdi. CHP, AP, MHP, MSP vd. kapatıldı. Partilerin genel merkez yöneticilerine 10 yıl, il ve ilçe yöneticilerine ise 5 yıl siyaset yasağı getirildi.

Tarih: 22 Nisan 1983.

12 Eylül darbesi, yürürlüğe soktuğu Siyasi Partiler Yasası doğrultusunda yeni partilerin kurulmasına izin verdi. ANAP, MDP, HP….

Yasaklı eski liderler perde arkasından yeni isimli partilerini yönetmeye devam etti. Tuhaf tabloyu ortadan kaldırmak halkın iradesiyle oldu.

Tarih: 6 Eylül 1987.

Referandum ile siyasi yasaklar kaldırıldı. Ecevit (DSP), Demirel (DYP), Türkeş (MÇP), Erbakan (RP) yeni partilerin başına geçti.

CHP (1992), MHP (1993) tekrar eski ismiyle siyaset sahnesine çıktı.

Zamanla 12 Eylül'ün yarattığı partiler silinip gitti…

Ve bugün sanılıyor ki; 12 Eylül darbesinin düzenlediği “politik kültür” yok edildi! Yanlış. Ama bu yanılgı yıllardır sürdürülüyor…

Türkiye'de bugün üyelerin, delegelerin inisiyatif kullandığı siyasi parti var mı? Kağıt üzerinde, evet! Gerçekte ise, temsili demokrasi yıllar önce rafa kaldırıldı. Bugün mevcut partilerin çoğunun, lider sultası/hegemonyası altında olmasının sebebi budur:

12 Eylül darbesi siyasi partilerle ilgili olarak -başta örgütsel faaliyetler olmak üzere- son derece dar faaliyet alanı çizdi.

Partileri kıskaca aldı.

Partiler birbirine benzetildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tekerrür eden hata 22 Mart 2023 | 1.316 Okunma Kürt’ün siyasi yolu 21 Mart 2023 | 4.517 Okunma Yeni Kürt Açılımı 17 Mart 2023 | 1.232 Okunma Yeşil Sol ismin kökü 16 Mart 2023 | 3.827 Okunma Kim bu hainler 15 Mart 2023 | 2.187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar