Tayyip’in Abisi

Tarih: 25 Ocak 1982. Bülent Ecevit, Ankara Merkez Cezaevi’nde…Cumhuriyet Gazete­si Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal’e bir mektup gönderdi: “Haddim olmadan bir kaygımı dikkatinize sunmak isterim. Dünkü Cumhuri­yet’in 5....

Tarih: 25 Ocak 1982.
Bülent Ecevit, Ankara Merkez Cezaevi’nde…
Cumhuriyet Gazete­si Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal’e bir mektup gönderdi:
“Haddim olmadan bir kaygımı dikkatinize sunmak isterim. Dünkü Cumhuri­yet’in 5. sayfasında çıkan ‘Ekonomide Diyalog’ yazısı (-Gazetenin yazarı- Sayın Osman Ulagay’ın -solcu akademisyen- Sayın Sungur Sanvar’la görüşmesi.)
Cumhuriyet’in şimdiye kadar yani iki yıldan beri 24 Ocak 1980 kararlarıy­la ilgili olarak sürdür­düğü tavrı bir kalemde tümüyle çürütüp etkisiz bırakabilecek bir yazı.
Yazının değerini küçümse­yerek söylemiyorum bunu. Tam tersine, yazının değerini göz önünde tutarak söylü­yorum. Çünkü bu, şimdiye kadar okuduğum 24 Ocak kararları savunmalarının belki de en akıllıcası, en ‘inandı­rıcı’sı… O yüzden kaygı duyuyorum.
Sayın Sungur Savran bu ‘akıllıca’ ve ‘inandı­rıcı’ savunmayı ve tanıt­mayı yaparken, söz konusu modelin, sosyal sorunlara ilişkin, siyasal rejime ilişkin, dış ilişkilere ilişkin ve bunların da ötesinde salt ekonomiye ilişkin tüm sakıncalarını bü­yük bir ustalıkla göz ardı etmeyi başarmış.(…)
Türkiye’de bir tür mesleki deformasyonuna kimi ‘sol­cu’ ekonomistlerin bile bu model karşısında yılanla göz göze gelen insanlar gibi bü­yülendiklerini, dillerinin tutulduğunu, kafalarının durduğunu biliyorum.(..) Sonuçta en sağın tuzağına düşüyorlar.
Bu kaygılarımı size sun­maktan kendimi alamadım. Çünkü dediğim gibi, bu usta­ca ‘diyalog’ eğer dengelen­mezse Cumhuriyet’in şim­diye kadar ekonomik model konusunda yazdıklarını veya bundan sonra yazacaklarını tümüyle etkisiz bırakabilecek bir metindir.
Başarılar dileğiyle saygılar sunarım.”

İlk anlayan Ecevit Ecevit’in mektubunu Hasan Cemal’in son yazdığı
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nakşibendi ayrılık 19 Nisan 2024 | 7.165 Okunma Bayram yazısı 09 Nisan 2024 | 234 Okunma Dükkanı kaybetmek 05 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Aman dikkat 04 Nisan 2024 | 1.506 Okunma CHP’ye ev ödevi 03 Nisan 2024 | 1.535 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar