O sandık...

Prof. Dr. Samim Sinanoğlu…. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Latince bölümünün kuruluşunda yer aldı. 1971 yılında vefatına kadar bölüm başkanlığını...

Prof. Dr. Samim Sinanoğlu….
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Latince bölümünün kuruluşunda yer aldı. 1971 yılında vefatına kadar bölüm başkanlığını üstlendi.
Sinanoğlu ailesinin en büyüğüydü…
Babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu’dan miras kalan bir sandığı oğlu Fethi’ye bıraktı.
Geçtiğimiz yıl Fethi Sinanoğlu da vefat etti. Eşi Ayfer kayınpederinden gelen sandığı açtığında içinde Arap alfabeli belgeler, gazeteler buldu. Kayınpederi gibi ailenin diğer dört kardeşi de hayatta değildi. Ailenin en büyüğü ve eski yazı okuyabilen ailenin damadı Şener Aral’a sandığı gönderdi.
Şener Aral…
– Prof. Samim Sinanoğlu’nun kız kardeşi -değerli sanatçımız- Esin Afşar’ın 40 yıllık eşiydi…
– Prof. Samim Sinanoğlu’nun erkek kardeşi -büyük bilim insanımız- Prof. Oktay Sinanoğlu’nun yakın dostuydu. (Her ikisi de devlet bursu ile kimya mühendisliği eğitimi için ABD’ye gönderildi; 1957’de mezun oldular. Şener Aral 1959’da Türkiye’ye döndü; Prof. Oktay Sinanoğlu akademik çalışmalarına devam etti ve dünya çapında isim oldu.)
Şener Aral merakla sandığı açtı
Kayınpederi Nüzhet Haşim Sinanoğlu’ndan miras kalan sandıkta “hazine” vardı…

Evin bodrum katı Nüzhet Haşim Sinanoğlu…
Kavala’da 1896 yılında varlıklı ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Babası tütün tüccarı Hasan Bey; büyükbabası ise devlete önemli hizmetlerde bulunmuş Deli Sinan Paşa idi.
Hasan Bey Kavala’da sigara fabrikası kurmayı kendisine hedef seçti; bu nedenle Almanya’ya yaptığı seyahatler sırasında tanıdığı ve sonradan Müslüman olup Fatma adını alan hanımla evlendi.
Nüzhet Haşim...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonomik oylama modeli 28 Mart 2024 | 567 Okunma Erdoğan’ı bekleyen sürpriz 27 Mart 2024 | 7.268 Okunma Taraftarların hezeyanı 22 Mart 2024 | 571 Okunma Medyadaki algı 21 Mart 2024 | 786 Okunma Yuh artık 20 Mart 2024 | 2.025 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar