Kızıma yazdım

Sözcü Gazetesi Yazarı Soner Yalçın’ın bugünkü (13.04.2022)''Kızıma yazdım’’ başlıklı yazısı.

Yanıtını aradığımız soru şu:

ABD/Batı, Pakistan Başbakanı İmran Han’ı neden iktidardan düşürdü?

Oysa, ABD/Batı için her şey iyi başladı: Borç krizi devralan ve mali açığı kapatmak isteyen İmran Han, IMF ile masaya oturdu. Ardından Dünya Bankası devreye sokuldu.

Kemer sıkma bütçesi açıklandı. Paranı/ rupi değeri düşürüldü. Enerji sektöründeki sübvansiyonlar kaldırıldı. Vergiler artırıldı. Kamu personeli sayısı azaltıldı. Kamu işletmelerinde reformlar yapıldı. Vs.

Bu arada… Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Pakistan’ı gri listeye aldı; terörün finansmanı yasalarını düzeltmek için bir dizi önlem almaya zorladı. İmran Han, istenilen 27 maddenin 24’ünün yasasını çıkardı. Hafız Said liderliğindeki Cemaat-ul Dava yasaklandı. BM’nin terörist listesindeki Hafız Saeed tutuklandı. Vs.

Asıl konu bunlar değildi.

Yanıt için Pakistan ekonomi tarihine kısaca bakmak gerekiyor. Ki, Türkiye ile benzerliğine şaşıracaksınız.

Ben Pakistan'ı yazayım, siz Türkiye'nin gelece­ğine projeksiyon tutun!

SADECE 22 AİLE

Yıllarca İngiliz kolonisi olarak sömürülen ve 1947'de bağımsızlığını kazanan Pakistan'ın ekonomisi genellikle ABD/Batı tarafından projelendirildi. İlk, otomobil ve çimento endüstrileri kuruldu. Bunların finansmanı ve silah alımları için ülke dış borçlara bağımlı hale getirildi.

Sadece 22 aile, sanayi varlıklarının yüzde 66 sını, bankacılığın yüzde 87'sini kontrol etmeye başladı.

Bölgeler arası eşitsizlik arttı/Doğu Pakistan çok yoksullaştı.

ABD'den gelen paralar 1973 petrol kriziyle azalınca Pakistan'da ekonomisinde yaşanan olağanüstülük yeni lideri iktidara taşıdı: Zülfikar Ali Butto.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkürler 29 Mart 2024 | 662 Okunma Ekonomik oylama modeli 28 Mart 2024 | 602 Okunma Erdoğan’ı bekleyen sürpriz 27 Mart 2024 | 7.367 Okunma Taraftarların hezeyanı 22 Mart 2024 | 571 Okunma Medyadaki algı 21 Mart 2024 | 787 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar